En annan åsikt om Bamse & Migrationsverket

Den Rabiata Flatfeministen Fanny har skrivit en artikel till SVT Debatt om hur Migrationsverket använder Bamse i serien som riktar sig till flyktingbarnen. Den kan ni läsa här.

 

Den har sina poänger, måste jag säga. Min reaktion var väldigt känslomässig och nu när jag inte är på "jagvillstrypanågon"-humör längre så kan jag hålla med henne.


Kommentarer
Postat av: Pål Eggert

Nja, man kan ju fråga sig varför folk reagerar. Är det bara för något slags skändande av bamseriguren? Inte precis. Jag tänkte t ex på debatten om att flyktingfamiljer sades manipulera barnen att bli apatiska så att de kunde få stanna, något som Tamas senare skrev om i De apatiska, sverigedemokraterna och liknande. Att med de som bakgrund göra något slags pedagogiska serie om att det är lika bra att komma tillbaka till landet man flytt från är ju helt snedvridet. När den figur som man använder dessutom för många står för något helt annat så är det inte så konstigt att folk blir sura.

Och visst, det är bra att förändra verkligheten, inte bara verklighetsbeskrivningen. Men verkligheten kan uppfattas på många sätt. Beskriver man en verklighet där flyktingbarn luras för att få stanna förändrar man också verkligheten i en helt annan riktning, t ex genom åtgärder som syftar till att avslöja de man anser luras. Verklighetsbeskrivning är ingen akademisk syssla. Vi agerar utifrån vår beskrivning av verkligheten. Tänk på alla religiösa sekter t ex, de agerar som de gör utifrån sin verklighetsbeskrivning. Men även folk som uppfattar sig som "vanliga" utgår från en beskrivning av verkligheten, inte från något slags objektiv verklighet.

2011-05-22 @ 15:19:08
URL: http://varldenskabrinna.blogspot.com/
Postat av: Emmas Bokhylla

Det jag egentligen ville saga var att jag haller med henne om att det anda ar bra att Migrationsverket forsoker - det trodde jag faktiskt inte om dem, for mig har de under de senaste 10 aren statt for en rad overgrepp, representerat okunnigheter samt drivit en omansklig politik som far mig att skammas.Skrev lite om det har: http://emmasbokhylla.blogg.se/2011/may/migrationsverketbamsesant.html



Nej, jag haller med dig, det ar inte "skandningen" av Bamse som folk blir arga over (eller, jag blev det lite, eftersom jag alltid har sett Bamse som en figur som forknippas med sunda verderingar (vad nu det ar, men det kanske ar en annan fraga) och som star pa barnens sida, vilket ar en uppfattning som nu har skakats i grunden), utan over det faktum att Bamse bara presenterar en enda sanning, en sanning som formodligen inte stammer overens med den flesta flyktingbarns vardag. Detta var det jag reagerade over, att forsoka overtyga om nagot som de flesta barnen inte kan identifiera sig med. For dem blir den kasnke bara ytterligare ett tecken pa att svenska myndigheter inte tror pa deras berattelser och tar den fara de befinner sig i pa allvar.



Och som du skriver, verkligheten uppfattas pa sa manga olika satt och att bara presentera en del i ett komplext amne som det har, gor att det blir snedvridet. Sjalvklart har vi alla ratt till var verklighet, dock kan det tillaggas att vuxan manniskor vanligtvis inser att den ar olika for alla, och borde alltsa ta hansyn till det nar det forsoker formedla ett budskap till barn. Tyvarr tanker inte alla pa det, vanligtvis inte Migrationsverket, vilekt de i och for sig inte gjorde den har gangen heller.



2011-05-23 @ 11:17:48
URL: http://emmasbokhylla.blogg.se/
Postat av: Pål Eggert

Äsch, nu är vi ju överens ;-)

2011-05-23 @ 14:49:03
URL: http://varldenskabrinna.blogspot.com/
Postat av: Emmas Bokhylla

Jaa...nu blev det ju sa. Skit ocksa! :-)

2011-05-23 @ 17:20:21
URL: http://emmasbokhylla.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin bloggar Bokbloggar.nu
RSS 2.0