När brevlådan är full!

I går trillade det in fem böcker, det är rena julafton här hemma! vet knappt vad jag ska ta mig till i trasorna... :-)
Snabbt ändras läslistan om blir helt annorlunda än vad jag hsde tänkt mig från början, men det hör ju knappast till det ovanliga. Mer regel än undantag, skulle jag faktiskt vilja påstå. Förofta händer det att man läser lite här och lite där och helt plötsligt så har man arbetat upp ett enromt sug som måste stillas nästan på en gång....
 
Men,jag är låångt ifrån ensam om att vara med om det här, eller hur? Därför skulle jag vilja hjälpa till att skaka om era liv ännu mer, och därför presentera er för en artikel som defintivt sabbade min läslista något ordentligt...
 Speciellt till alla er läsare där ute som är förtjusta i Fantasy, här kommer SF-bokhandelns egna inlägg om begreppet "Urban Fantasy", komplett med boktips som gör att listan blev nästan en mil längre än vad den redan var...
 
Du hittar den HÄR
 

Rammstein: Stuck with a different kind of poetry...

Ohne Dich

Ich werde in die Tannen gehen
Dahin wo ich sie zuletzt gesehen
Doch der Abend wirft ein Tuch aufs Land
und auf die Wege hinterm Waldesrand
Und der Wald er steht so schwarz und leer
Weh mir, oh weh
Und die Vögel singen nicht mehr

Ohne dich kann ich nicht sein
Ohne dich
Mit dir bin ich auch allein
Ohne dich
Ohne dich zähl ich die Stunden ohne dich
Mit dir stehen die Sekunden
Lohnen nicht

Auf den Ästen in den Gräben
ist es nun still und ohne Leben
Und das Atmen fällt mir ach so schwer
Weh mir, oh weh
Und die Vögel singen nicht mehr

Ohne dich kann ich nicht sein
Ohne dich
Mit dir bin ich auch allein
Ohne dich
Ohne dich zähl ich die Stunden ohne dich
Mit dir stehen die Sekunden
Lohnen nicht ohne dich

 

Lyrics ©2004 Rammstein.

 

 

Jag har sagt det tidigare, vill bara säga det igen, många musiktexter är precis som poesi och ibland är jag bara fast på repeat. Just nu med tyska industribandet Rammsteins "Ohne Dich", den rullar konstant i bakhuvudet. Jag som inte ens kan tyska tycker att det låter så vackert att håren i nacken reser sig. Och självklart blir det lite bättre om man förstår vad det betyder.

 

Översättning finns hos Herzeleid och om du vill höra låten i sitt sammanhang så finns albumversionen här och den officiella musikvideon här

 

...och tack vare hörlurarna jag fick i födelsedagspresent av Mr. Bokhylla så stör jag ingen när jag lyssna på samma sak igen och igen och igen. Förutom när jag sjunger högt, såklart. 

 

 


Just nu....

...läser jag "Cirkoli" av Patrik Stigsson.
 
 
Svensk fantasy och jag har precis börjat och det verkar lovande, måste jag säga! Jag köpte den på Bokmässan och den åkte fort upp i min "Att Läsa"-hög.
 
Vad läser du?

Läst eller inte läst, det är frågan...?

 
 
Jag brukar minns mycket väl om jag har läst en bok eller inte, kanske till och med när det hände, hur jag kände inför boken och om den stannade kvar i bakhuvudet på mig eller inte. Men självklart inte alltid, ju mer jag läser desto mer böcker in i huvudet, desto fler blir detaljerna att hålla reda på, men det är lika frustrerande varje gång.
 
Som just nu, när jag sitter med "Färden genom mangroven" av Maryse Condé och är nästan hundra på att jag har läst den, men inte riktigt. För det är en bok som jag har stått och hållit i ett antal gånger genom åren, och som många gånger inte har fått följa med mig hem, så det blir lite suddigt när jag letar i minnet.
 
För jag vet att jag har läst en bok av Maryse Condé, och det borde ju troligtvis vara den här, så stor som den blev i Sverige när den kom. Och jag har ett svagt minne av att jag stod och höll i den på Pocketshop på Arlanda på vägen ner till Dar es Salaam, och...ja. Jag är nästan säker. Men bara nästan. Och jag är nästan säker på att jag gillade den.
 
Men inte tillräckligt säker, så jag tror att det får bli att läsa den igen. För att vara på den säkra sidan!
 
 

Älskade Naruto!

 
Vid mitt senaste besök i Stockholm så besökte jag SF-bokhandeln och vanligtvis brukar de besöken vara fulla av ett shoppingrus och jag knäar av tyngden från kassarna när jag går därifrån, men så icke den gången. Exakt vad det berodde på behöver vi inte gå in på i detalj, men jag köpte bara en sak, men det blev något viktigt.
Nämligen en väggalmenacka för 2013 med Narutomotiv.
 
Vet ni vad Naruto är? Tja, är det något jag beundrar hos andra människor så är det de som har sina specialintressen som de går all in för. En del är fantastiska på att sy, baka eller att specialtillverka attrialjer till sina intressen, må det vara järnålderskläder, unika spetsar eller fina läderdetaljer. Men jag är inte så bra på att tillverka saker med händerna, så jag har andra specialintressen. Det går i vågor, men är nästan alltid sammankopplat med litteratur. Post-appokalypslitteratur, förkovra mig inom historia eller varför inte mitt yrke? I princip aldrig har det varit TV-serier, med några få undantag. En av dessa är Naruto, en japansk mangaserie som blivit animeserie, och med sina över femhundra avsnitt (Naruto och Naruto Shippuuden. Ja, jag har sett alla, de har ju släppts regelbundet i över tio år om jag inte minns fel) och jag vet inte hur många filmer det finns, jag har inte sett alla. Men, i alla fall, ninja-fantastik på hög nivå och oerhört underhållande, om jag får säga det själv.

Just nu...

...läser jag "De dödas strand" av Carrie Ryan, del två i en trilogi.
 
Fynd från Bokmässan, köpte den tillsammans med "De vassa tändernas skog", den första delen i trilogin, samt en bok av Nene Ormes som jag sprang omkring med tidigare i dag, men som jag just nu inte kan hitta, trots idogna försök till backtracking här i hemmet. Hatar när det händer, akn inte ens skylla på katten, för hon ligger och sover...
 
Vad läser du just nu?
 
 

Räknas kokböcker...?

 
En liten fundering.
Jag, som så många andra läsare, för lista över de böcker jag läser för att hålla kolla på dem, kunna fnula lite med statistik och kanske främst minnas dem. Minnet är som sagt inte vad det en gång har varit.
 
Men, ni andra, på era listor, hur gör ni med kokböcker? Jag har nyligen läst några kokböcker, från pärm till präm, alla recepten, kommernaterna och tipsen som författarna delar med sig av etc. Och nu funderar jag, kokböckerna, brukar ni också sätta dem på era lästa-listor?
 
Jag vet inte varför jag tvivlar, men det är ju så mycket bilder...

Den sol som varit.

Favorit i repris. Kigamboni beach, söder om Dar es Salaam.
 
Det är faktiskt en solig november där jag bor just nu, inte alls så dimmig och mördande trist som jag minns den. Just nu strålar solen på en näst intill klarblå himmel oh krossar alla mina fördommar om just november. Men det är klart, det kan ju vara tillfälligt och sedan är allt över igen.
 
Men det är klart att det inte är som det kunde ha varit, eller hur?
 

Ett allmänt virrande om gårdagens iakttagelse.

Efter gårdagskvällens gudomligt goda middag ("Njaa, det kokade liite för länge, eller vad säger du?" "Ja, vinet skulle i såsen betydligt tidigare, det hade gjort stor skillnad!"), som avrundades med en alldeles lagom stor kladdkaka ("Ska vi spara resten tills i morgon?" "Vad menar du, ska vi inte äta allt nu på en gång?!") så bänkade jag och maken oss framför TVn för att avnjuta de sista avsnitten på säsong ett av "The Wlking Dead" och njuta av ett glas bubbel ("MER bubbel?! Jag vill ha en JD!" "Hurra, mer till mig!").
 
Tji fick vi när den tredje och sista skivan i DVDfodralet åkte ner i spelaren och det som vi trodde skulle vara avsnitt 7-9 visade sig vara intervjuer och extramaterial. Ergo, det finns vara 6 avsnitt i säsong ett av "The Walking Dead". Frågan som då kommer är, vad ersätter man det med utan att totalt förstöra en fredagskväll?
 
Jo, man kilar ju såklart och hämtar sin på rea inköpta "Vampyrer vs. Zombies"-box och pluggar in den enda filmen som vi inte har sett, "Nattpatrullen". Bara för att inse att det faktiskt är en av böckerna som jag för tillfället läser, "Nattpatrullen" av Sergej Lukjaneko (ok, jag har läst på den länge utan att komma någon vart), och då vanligtvis brukar läsa boken först och titta på filmen sedan, så fick det vara (nej, det är inte logiskt att tro att jag borde ha insett det redan från början, jag har nämligen läst andra böcker som också hetat "Nattpatrullen").
 
Det fick helt enkelt bli en Underworld-film för att återställa lugnet i soffan. Och ett löfte om att öka på tempot i läsningen av boken så att vi kan titta på filmen. 
 
 

Det blev lite tyst ett tag....

...för här har det varit fullt drag ett tag. I flera dagar till och med.
 
Jag fick nämligen besök av en av mina bästa vänner i förra veckan, hon var här för att fira mig och min mor som båda fyllde år, som alltid dagarna efter varandra. I år var det extra fest eftersom min mor fyllde 70 och jag själv 30, så här har det varit fest i dagarna fem.
 
Det har varit champagne flera dagar i rad, Öppet hus, laxbakelser, resturangbesök, promenader där emellan för att försöka skjuta ner maten lite, tårta, sång, presentöppning och en massa skratt, gott vin, trevligt mys och en energikick inför min första svenska November sedan 2007. 
 
Underbart, måste jag tillstå. 
 
 
Jag känner mig helt otroligt firad och är så fantastiskt nöjd på alla sätt och vis! 

bloglovin bloggar Bokbloggar.nu
RSS 2.0