Selous och Zanzibar

För nu skall jag faktiskt åka på semester med sambon och hans familj som kommer och hälsar på.

Först så åker vi hit...

 

 

 

Och träffar förmodligen på några sådana här...

 

 

 

Och sedan drar vi vidare till...

 

 

 

Jag har varit där tidigare och vet att det komemr att bli udnerbart. Jag behöver semester just nu, så det skall bli udnerbart!

 

Vi ses lite senare, ta hand om er!


Att köpa eller inte köpa....? Den enes bok den andres månadslön?

Jag har nu läst ut "The Fifth Elephant" av Terry Pratchett och har en extrem hunger att kasta mig i väg till den lilla bokhandeln i andra änden av stan för att införskaffa en ny. Och kommer troligtvis att göra det i dag eller i morgon, för jag har Pratchett-feber.

 

Men, det är också något som får mig att fundera över om jag verkligen borde det. En ny pocketbok i de mysiga A Novel Idea-bokhandlarna med importerade böcker här kostar ca 20,000 Tshs, ca 120 kr (beroende lite på vad den Tanzaniska Shillingen står i, just nu har jag dålig koll). Minimilönen här i Tanzania är 70, 000 Tshs för företagsanställda, privatanställda kan få hur lite som helst, dvs. mat och husrum och 20,000 Tshs i månaden, allt efter individuella överenskommelser.  Jag vet att nyanställda städare på företaget jag jobbar på tjänar 100,000 Tshs, vilket anses vara nästan okej här. Men bara nästan. Självklart, ute i bushen är det massor av pengar för dem som inte ens har en månadsinkomst och folk dör för att de inte har rwd med malariamedicinerna för 1 000 Tshs, men här i DSM, där det är nästan samma matpriser som i Europa, är det såklart annorlunda.

 

De tre böcker jag har köpt de senaste veckorna uppgår alltså till ca 60, 000 Tshs vilket alltså mer än vad många tjänar i månaden. Det stinger onekligen till i samvetet när jag tänker på det, något oerhört till och med.

 

Det kan vara svårt att få tag i billiga böcker här, om man inte vet vart man skall leta. Det finns olika små bokhandlar som säljer billigare böcker, och gatuförsäljare som säljer begagnat, och då hamnar priset runt 6 000 - 10 000 Tshs for en pocket. Det storsta problemet for mig ar att de flesta av dessa ställen ligger inne i stadskärnan och det stänger mellan 17 och 18 och är stängt på söndagar. Alltså, jag som arbetar ett par kilometer utanför (ca 1 timme i rusningstrafiken under dagen) har då betydlgit svårare att få tag i dessa billiga böcker och vänder mig därför nästan alltid till A Novel Idea som är öppet till 19 och till 17 på lördagar och söndagar, och ligger pa leisure spots dit vi wazungos och andra välbargade människor åker för att slappa lite (missförstå mig rätt, jag älskar många av dem, men det är ju inte direkt något alla kan unna sig här). Om man inte har tur och trillar över t.ex. Dar Animal Havens loppis, där böcker kostar ca 2 000 Tshs styck...sist köpte jag 20 styckna!

 

Men tillbaka till det här med samvetet. Ibland är det väldigt svårt att motivera ett bokköp när jag vet att summan jag lägger på den kanske motsvarar någon annans månadslön. Ganska ofta, till och med. Men ibland känner jag att jag bara vill vara vanlig, bara vill njuta av sådant som jag alltid njutit av, som till exempel att kila in i en bokhandel och bara KÖPA mig en bok. Och översköljas av glädjen att bara FÅ göra det.

 

De där känslorna går upp och ned. För även om jag inte vill bli en sådan som är blind för tiggarna på gatorna så finns det dagar när man bara inte orkar titta, bara inte orka fundera över lönestatistiken, inte orkar ta in allt. Och då och då vill jag att allt bara skall bara som vanligt. Som jag är van vid. Och då unnar jag mig det underbara med att köpa en bok. Ibland fler än en gång i halvåret.

 

Just nu, innan jag skall åka på semester, har jag bestämt mig för att unna mig lite extra. Till exempel att köpa några Terry Pratchetts. Och försöka att inte tänka på det dåliga samvetet.

 

 


Nobelpristippad...?

Nu har alla spekulationerna kring vem som kommer att vinna Nobelpriset i år dragit igång på allvar (eller, det har nog pågått ett tag, utan att jag har lagt märke till det) och DN.se rapporterar att Adonis ligger bra till enligt Unibet.

 

Jag kan erkänna att jag aldrig har läst något av Adonis, men är lite nyfiken, eftersom hans namn förekommer år efter år. Någon som har läst honom, vad tycker ni?

 

Själv känner jag varmt för Joyce Carol Oates, men jag är övertygad om att det kommer att bli en överraskning i år igen, vilket är helt okej för mig.

 

Jag ser nämligen Nobelpriset som en av de yttersta boktipsarna; man kan alltid lita på att de hittar någon intressant författare som man själv har missat!

 

 


Monstrous Regiment av Terry Pratchett


Ibland skall man hålla sig kort, speciellt när man talar om något som man älskar. För börjar man tala för mycket om det man älskar, så kan man ibland hålla på alldeles för länge och kanske till och med trötta ut dem man talar till så pass mycket att de inte vill lyssna på en i fortsättningen. Därför skall jag fatta mig kort när jag talar om Terry Pratchett.I Diskvärlden, i en avlägsen del av det avlägsna landet Borogravia, bor Polly Perks tillsammans med sin far och bror. Borogravia är med sina mer än femhundra år av konstant krigsföring och sin skogstokige gud Nuggan och alla hans styggelser (Katter? Styggelse! Färgen blå? Styggelse! Fotografier? Styggelse! Osv. i all evighet) ett väldigt komplicerat land att leva i, speciellt som dessa två faktorer långsamt utarmar landet.Polly lever ändå ett ganska bra liv med arbete på familjens taverna, tills den dag hennes äldre, lätt efterblivne, bror Paul bestämmer sig för att gå med i armén. Paul försvinner glatt i väg med rekryterarna för att delta i Det Viktiga Kriget och när hon inte har hört av honom på nästan ett år, så blir Polly orolig på riktigt och bestämmer sig för att leta rätt på honom. Hon klipper sitt hår, snor sin brors avlagda kläder och drar till närmsta by där hon skriver in sig i armén som ”Oliver”. Tillsammans med de andra rekryterna, ett gäng unga grabbar, en vampyr och ett troll vandrar de mot fronten, och det börjar mer och mer inse att det här inte är ett krig de håller på att vinna, utan obönhörligen förlora. För Polly går det ganska bra, hon kommer överens med Sergeant Jackarum och Löjtnant Blouse och börjar utvecklas till en bra soldat. Men hur skall det bli när de kommer till fronten? Och varför är det flera av de andra rekryterna som också sitter ner när de kissar…?


En underbar Terry Pratchett-skröna, med gästspel av både Sam Vimes och Angua från Stadsvakten i Ankh-Morpork! Att jag kunde vara ifrån Pratchett så länge det trodde jag inte, och jag blev påmind om honom av ett inlägg hos Bookwitch på svenska, hon har träffat honom och det kan du läsa om bland annat här.
Addicted to books?

Fråga;

 

Är det något allvarligt fel på en om man känner en inre glädje när de på banken säger att de har systemfel och man måste vänta 15-20 minuter på att det skall ordnas upp? Så att man kan kasta sig över boken som ligger i handväskan?

 

 

Svar mottages tacksamt till "Orolig82".

 


Köphysteri...?

Kanske inte riktigt, men nu har jag köpt ytterligare en bok, och det blir ju hela tre styckna på två veckor (om man räknar bort de som jag köpte via adlibris hemma i Sverige och som min snälla svärmor skall ta med sig, och de vill jag inte alls räkna med) och det är rekord sen Arlanda i början av juni.

 

Så, jag fortsatte på min Terry Pratchett-addiction och införskaffade The Fifth Elephant, som jag just nu bär med mig i handväskan, läser så fort jag får en minut till godo (jag skall strax till banken, hoppas att jag får fem minuter över! ;-)) och som jag till och med drömmer om på nätterna! Den orangefärgare elefenten på framsidan följer mig genom både dagar och nätter, så bra är den alltså! Och jag längtar efter att få gosa ner mig ordentligt i soffan och sträckläsa den, men tyvärr lär det ta ett tag innan jag kan göra det, det är en fulltecknad vecka...

 

MEN, på söndag så kommer min käre sambos familj och vi skall i slutet av nästa vecka åka till Zanzibar och bara slappa, vilket skall bli heeeelt underbart! Och då är det verkligen dags för lite hängmatteläge! Men då borde jag nog köpa en Terry Pratchett till, så jag inte riskerar att vara utan... Förra året när vi var där så hittade jag en begagnad Terry Pratchett, inbunden, som jag inte hade läst. Priset var hissnande 60 USD!! Var nära att svimma och det blev ingen affär....

 

 

 


Bästa födelsedagspresenten?

 

 

I lördags fyllde min vän Jenny år, och vad är en bättre present till en bokälskare än Baking cakes in Kigali av Gaile Parkin som jag har gått och sneglat på sedan i april? Nej, just det! Och så här glad blev hon!

 

 


Bär du på författardrömmar?

Jessica på Ord och inga visor frågar sig att eftersom det är vanligt att bokintresserade människor både läser och skriver, gäller det samma om bokbloggare (som ju är oerhört boktokiga)? Hon vill gärna ha så många svar som möjligt, och av dem kunna göra en liten sammanställning över bokbloggares författarambitioner.

 

Hon ställer frågan som gärna får spridas vidare: Du bokbloggar. Skriver du också eget skönlitterärt material? Drömmer du om att bli författare?


Mitt svar har hon redan fått - jag drömmer om att bli författare men skriver för tillfället bara för byrålådan.

Hur tänker du själv?

 

 


Beautiful Blogger Award!

 

 

Mitt första Award, som jag fick av Lisa på I Hyllan med motivationen;

 

"...bor och arbetar i Tanzania (bara det! här är mitt intresse väckt i alla fall:)), läser och skriver om bokupplevelser och vill ha hjälp med att dra igång Book Blog Awards!"

 

TACK så mycket Lisa, vad kul att du gillar min blogg, vad glad jag blir! När man tagit emot awarden ska man:

 

♦ kopiera in awardbilden i din blogg för att visa att du har fått den
♦ tacka och länka till den som nominerade dig
♦ nominera sju andra bloggare och länka till dem
♦ berätta sju intressanta saker om dig själv

 

Nu börjar det krångliga - man får bara nominera sju bloggar...Ajaj, nu måste jag tänka till lite, och jag antar att man inte får nominera den man har fått awarden av...  Eller, hur skall man egentligen välja, jag har ju hur många som helst som jag läser varje vecka!

 

Men okej, man MÅSTE ju bestämma sig, så här kommer i alla fall sju bloggar som jag läser regelbundet, uppskattar väldigt mycket och tycker att de förtjänar en Award!

 

Bookwitch på svenska
Skriver alltid träffande och roligt - samt möter en massa spännande författare som man får både bilder och uttalande ifrån! Och favoriten Terry Pratchett fick mig som sagt knäsvag... :-)

 

Läsdagboken
Skriver från London med stor humor och mycket fokus på brittisk litteratur (me like!) och delar med sig av sina invigningsmingel för sitt bibliotek - vilket jag älskar och är lite avundsjuk på - jag vill också ha ett bibliotek!

 

Snowflakes in Rain
Här får jag alltid en massa bra tips, intressant läsning eller en smil när det behövs!

 

Enbokcirkelföralla
Karin på en bokcrikel för alla har en alldeles fantastisk energi, bokcirklar, bloggar, skaffar egen domän, skriver inlägg, svarar på allt samt jobbar förmodligen extremt mycket i sådana spännande tider som vi lever i. Hade jag bara hälften av hennes energi så skulle den där romanen jag drömt så länge om att skriva vara klar för läääänge sedan...!

 

Hanneles bok-paradis
Hanneles blogg är fylld av poesi, nostalgitrippar, äldre böcker, coola omslag och allt sädant som jag gillar, så här hänger jag en del!

 

...och dagarna går
Joanna skriver roligt, intressant och humoristiskt och jag gillar det jag läser! Dessutom läser hon en massa spännande afrikansk litteratur och är med i Enbokcirkelförallas läsutmaning "Med Afrika i Fokus", precis som jag!

 

It's all about books
En relativt ny bekantskap för mig som jag har tagit till mig snabbt, insitksfullt och med en bra blandning som aldrig blir tråkig!

 

 

Och sen var det där med sju intressanta saker om mig själv. Då kommer man nog onekligen till frågan "vad är egentligen intressant om en annan person?" och "hur många detaljer vill man egentligen veta?". Och vem besämmer svaren på ovanstående frågor? Tja, eftersom det här är min blogg, så kan man väl säga att just i det här fallet så är det jag som bestämmer... Här komemr i alla fall sju saker om mig!

 

-Jag älskar hästar, red på ridskola i tio års tid och drömde när jag var liten om att bli hoppryttare. Dock var jag inte riktigt av sådant material, inte tillräckligt modig, inte tillräckligt talangfull, men älskade det i alla fall.

 

-Jag tycker mycket om katter och har för tillfället en grårandig afrikansk huskatt som jag planerar att ta med mig hem till Sverige, kosta vad det kosta vill. Skriver dessutom om kattrelaterade saker i klubbtidningen för en av Sveriges största kattklubbar.

 

- Jag har bott i Tanzania sedan februari 2008 och arbetar som Marknadsföringschef på ett lokalt företag.

 

- Jag har haft malaria, april 2008 och hade en jäkla tur, fick medicin fort och var bara sjuk någon dag. Vid det tillfället åt jag Lariam, väldigt starka förebyggande mediciner, som gav mig mardrömmar med hallucinationer. Eftersom det tydligen inte hjälpte och jag fick malaria i alla fall, så slutade jag äta den och har inte haft malaria sedan dess....

 

- Däremot så har jag blivit biten av mangoflugor två gånger, vilket resulterade i ett antal besök hos läkaren. En Mangofluga lägger nämligen ägg när den biter, ägget lägger sig under huden och gräver sig in för att bilda en larv. Detta resulterar i mycket stora svullnader med varbildning etc. medans larven gror inne i kroppen. Botas med antibiotika (i from av både piller och salva) samt avmaskning (jag kände mig som en medelstor katt). Läkaren var övertygad om att jag hade fått dem genom katten som bökade ute i trädgården och sedan kom och låg i min säng. Vet inte om det stämmer, men sedan vi flyttade till lägenhet så har det inte hänt igen...

 

-Jag älskar bokserier, som de om Lotta, Britta och Silver, Annika, Isfolket, Belgarion och Sookie.

 

-Jag har massor av skäms-litteratur, som jag kanske/kanske inte kommer att skriva om här på bloggen. Förmodligen lutar det åt Kanske Inte, menmen, you never know....

 

Det blev sju nu, eller hur?

 


Back in business!

Kom tillbaka efter världens mysigaste Eid-helg rakt in i ormgorpen; i dag har nästan varit Dagen från Helvetet (men bara när det gäller stressnivå, men faktiskt bara på ett bra sätt) och den är inte slut ännu....

 

Jag har inte ens lyckats posta de inlägg och bilder som jag tog i helgen...!

 

MEN jag möttes av två oerhört peppande och fantastiska saker! Lisa på I Hyllan har gett mig ett Beautiful Blogger Award, mitt första och jag blev så glad att jag nästan grinade och Stella Duffy herself in person har varit inne och kommenterat på mitt inlägg om hennes bok "Parallel Lies"som jag postade från den ytterst usla uppkopplingen jag använde i helgen... (Vilket faktiskt har hänt förut, när Marika King kommenterade på mitt inlägg om "Supernova", det kan du läsa här!)Shit, vilka överraskningar!

 

Now; put myself together och bli färdig med de 15 rapporterna som skall ligga på min MDs skrivbord kl 07.45 i morgon bitti.

Then; skriva svar till Lisa (och nominera till av mina favoritbloggar!!) och Stella som fick mig att flyga!

 

 


Eid Mubarak!

Natten mellan torsdagen och fredagen syntes den första biten av den nya månen och Ramadan är alltså officeillt över och Eid-al-Fitr har börjat! Vilket också betyder att jag har hela tre dagar ledigt, fredag, lördag, söndag, eftersom Eid innabär 2 dagas officiell ledighet enligt Tanzanias lagstiftning. Känns jättekonstigt när man bara är van vid söndagarna - konstigt men bra! Planen var egentligen att åka till Bagamoyo över hela helgen, men det blev inställt i sista minuten. Lite trist, men det gör inte så mycket egentligen, det finns en hel del att hitta på här i Dar es Salaam ändå.

 

Det betyder också att jag för tillfället bloggar från en ganska skranglig uppkoppling via en mobiltalefon  och inlägget jag precis publicerade tog säkert en kvart att få i ordning och publicera.

 

Därför har jag lite svårt att svara på alla kommentarer etc i dag, det får vänta tills jag har hittat en stabilare uppkoppling, tyvärr!

 

Ha en kanonfin helg och Eid Mubarak till er alla!


Parallel Lies av Stella Duffy

 Yana Ivanova är, trots sin ungdom, en levande Hollywood-legend. Vacker, begåvad, ödmjuk och tillsammans med sin pojkvän, såpaskådisen Jimmy, ett av de mest Lyckade Paren som respekteras av alla. Hon har en solskenshistoria bakom sig, uppvuxen i en liten stad någonstans mellan Moskva och Novosibirsk, upptäckt under en skolresa till England vilket ledde till en kometkarriär inom filmen.

 
Nu bor hon i ett stort lyxigt hus i Hollywood Stjärne-liv, med all ångest och problem som det tillför. I huset bor hennes pojkvän Jimmy och hennes assistent Penny. Penny anser sig vara på toppen av sin karriär – hon är lyxversionen av en assistent, som ser till att Yana får alla treats som hon behöver och gör att hon kan prestera i alla lägen. Penny är också känd för att festa och ligga runt en del, men vad (nästan) ingen vet är att enda anledningen till att hon gör det är för att dölja det faktum att det är hon, inte Jimmy, som ligger med Yana.

 
För Jimmy är egentligen bara en inhyrd pojkvän, som mot en skjuts i karriären (och bra betalt) agerar som Yanas kille, för att det gagnar dem båda. Enligt både Yana och hennes agent Felix så finns det inga lesbiska SuperStjärnor, för de som har kommit ut har det snabbt gått utför, och det vill ingen skall hända Yana, alltså måste det till alla pris döljas. Och Penny, som egentligen vill ha ett vanligt liv med Yana, måste foga sig, annars finns det ingen plats för henne kvar i Yanas liv.

 
Allt rullar på och fungerar rätt bra, fram till dess att det börjar dyka upp anonyma hotbrev från någon som verkar vet hur det ligger till i huset, och som inte alls skulle dra sig för att släpa fram allt i offentlighetens ljus. Yana och Penny måste nu göra allt de kan för att hitta den som hotar dem och ser till att göra sig av med problemet och det är fort, innan någon slår på stora mediatrumman…

 
Det här är den första boken jag har läst av Stella Duffy, jag hittade den i rea-korgen på A Novel Idea och jag blev verkligen glatt överraskad! Baksidetexten fick den att låta lite halvtrist och jag har väntat rätt länge med att läsa den, men oj, fel jag hade! Jag njöt verkligen av det krispiga språket och det faktum om att jag hade kommit över en chick-litt som inte följde det vanliga konceptet och var full av överraskande twists and turns! Och sen är jag hjärtligt trött på att det ofta inom just chick-litt skall finnas en homosexuell side-kick, alltid killar, aldrig några ordentliga utvecklade karaktärer (som inte är stereotypa). Kanske har jag läst fel slags chick-litt (tips mottages tacksamt), men det är var verkligen en frisk fläkt och jag sträckläste sista halvan av boken, ivrig att få reda på vem som lurar vem i hela historien!

Tips på Sydafrikansk författare...?

En god vän besökte Sydafrika nyligen och hade med sig lite vin hem i present. Någon som har ett bra tips på en bra Sydafrikansk f:orfattare som man kan läsa när man dricker vinet...?

Afrikaskrift!

Den hemliga trädgården har blivit klara med sin Afrikaskrift! För alla som är intresserade av afrikanska författare och illustratörer! Jättebra för alla som är intresserade av Afrika och full med en massa fina bilder! Undrans om det går att beställa några av dem som posters...?

 


Copy-Cat!

 

Senast i söndags köpte jag en ny bok och i går slog jag till igen, nästa som om jag håller på att gå in i ett köprus! :-) Jag införskaffade "The Poisonwood Bible" av Barbara Kingsolver som jag har gått och kikat på tidigare. Tänkte läsa den Enbokcirkelförallas läsutmaning "Med Afrika i Fokus" som håller på fram till Bokmässan men jag är inte säker på att jag kommer att hinna klart med den tills dess, det är rätt mycket att göra just nu på jobbet, och jag har inte blivit klar med min nya Terry Pratchett... Men, det är ju Eid-al-Fitr i helgen och vi tänkte åka till Bagamoyo och slappa lite, så då kanske det finns tid. Vore kul att hinna få med den.

 

Så såg jag ett mysigt koncept hos Anna/Bokstävlarna, Böcker & Tjocka katter, och bok- och kattälskare som jag är gick jag hem och uppmanade katten Katti att posa lite. Det gick sådär.

 

 

 

Men hon frångick i alla fall sitt vanliga koncept att riva sönder boken, så det var ju i alla fall trevligt. Men jag tror att hon var lite sjuk den kvällen, ont i magen, så det kanske var därför....

 

 


Kate Morton on the way!

Tack Helena på Bokhora som lyfte min dag lite. Hon bloggade nämligen om att Kate Morton släpper nytt i November. Jag hade noll koll och blev därför tagen på sängen och jätteglad!

 

Dessutom så kommer det nog vara möjligt att få tag på boken här nere, utan att specialbeställa den!

 

 


Ibland behöver man lyxa till det...

I mina ögon, äkta helglyx. Mousserande vin, ost, fetaost, salami, torkat kött, bröd, smör, massor av Turkish Delights och en NY BOK!
Påmind av Bookwitch om fantastiska, underbara Terry Pratchett (hur kunde jag glömma från första början?!) så kilade jag iväg och köpte min första nya (second hand har jag ju köpt)  bok sedan shoppingen på Arlanda första veckan i juni. Och jag kunde inte låta bli, jag kastade mig över den och sitter nu helt fast...
Måste nog köpa en ny Pratchett innan jag åker till Zanzibar i slutet av September....

Book Blog Awards!

Jag har faktiskt inte funderat så mycket på Veckorevyns Blog Awards tidigare, har varit medveten om att det förekom, men inte engagerat mig så mycket mer än så. Och därför har noll koll på fenomenet.

 

Men jag såg att de nominerade hade presenterats (här är listan) och bestämde mig för att kolla in det och se vilka bokbloggare som var nominerade. Och insåg att det inte finns någon kategori för bokbloggare. Vad trist! Förmodligen är jag tusen år efter alla andra, ni vet nog om det här redan, men jag blev besviken.

 

Okej,okej, vad spelar det egentligen för roll (om hundra år?) tänkte jag då, men ändå... Det finns så många sjukt bra bokbloggare som jag läser varje dag som jag gladeligen skulle rösta fram till pris, för de förtjänar pris efter all glädje de skänker mig på daglig basis. Men nu går ju inte det, i alla fall inte i Veckorevyns regi.

 

Någon som känner sig manad att starta Book Blog Awards ihop med mig?

 

Och om det nu redan hade funnits, vem skulle ni ha nominerat, och i vilka kategorier,  till det?

 

 


True Blood goes naked

 

En seire böcker som blev en TV-serie som blev nakenbilder.

 

Uppmärksammade sådana, såklart. Och rätt snygga. Och, i alla fall enligt mig, helt i samma anda som böckerna, för mycket naket är det (jag har läst att en del tycker att det ibland är lite för mycket, och ibland kanske det stämmer) . Förutom det faktum att Eric och Bill förmodligen aldrig skulle vilja vara nakna samtidigt med Sookie, och hon förmodligen inte med dem....

 


Jessamy av Barbara Sleigh

 

 


Vi har alla böcker som man har läst, och som sedan följer en genom livet, antingen som en ledstjärna i livet eller något som ligger skvalpar i bakhuvudet. Jag har flera sådana själv, och jag är väldigt nyfiken på andras – varför är det just den boken som ligger där? Vad är det som gör att man fortfarande kommer ihåg just den?


En av mina ”skvalpare” är Jessamy av Barbara Sleigh. Jag hittade den här boken i skolbiblioteket på Lundbyskolan när jag var 11 eller 12. Det var en ganska så sliten pocketutgåva och omslaget var vitt med en bild på en mörkhårig flicka med röd klänning och en lila bakgrund, jag minns det fortfarande. Jag har precis haft en galen Narnia-period och mitt intresse för det övernaturliga hade precis vaknat, då visst jag inte att det kallades fantasy.


Handlingen är inte längre knivskarp i mitt minne, men jag minns det mest väsentliga och det sitter liksom fast hus mig, det är en berättelse som verkligen har följt med mig!


Handligen i korta drag (OBS, spoiler*!), flickan Jessamy skickas ut på landet under sommarlovet (60-70 tal, skulle jag tro) och hamnar i ett stort hus som i princip är tomt och lätt förfallet, vilket kanske inte är det roligaste stället att tillbringa sommarlovet på. Jessamy undersöker det, både under dagarna och nätterna och när hon undersöker en garderob (hej Narnia-stöld) fullt med längdmarkeringar efter barn som har bott i huset för länge sedan så händer det något konstigt. För när hon kliver ut ur garderoben så är hon visserligen kvar i samma hus, men i ett helt annat sammanhang, det är nämligen runt sekelskiftet, huset är bebott av en herrskapsfamilj med en drös ungar, komplicerade släktingar och tjänstefolk och ingen är det minsta förvånad över att se henne – det bor nämligen en flicka som ser exakt ut som Jessamy i huset och ögonblicket som Jessamy kliver ut så blir de till en.


Den nya världen och alla vännerna är en underbar upplevelse och under sommaren skickas hon, genom huset, fram och tillbaka mellan de två tidsperioderna. Vid den sista så sker det en stöld i huset, vilket gör alla oerhört upprivna. Jessamy råkar höra en konversation mellan de två som har medverkar i stölden och när de upptäcker henne jagar de henne genom huset och hon tvingas gömma sig i samma garderob som tog henne dit. När hon kryper ut är det henens egen värld och hur hon än försöker, så går det inte att komma tillbaka.


Genom att snoka runt lite så upptäcker hon att det som stals fortfarande inte har hittas och genom lite detektivarbete så lyckas hon hitta godset. Ägaren, en mycket gammal man, som ligger inför döden på ett vårdhem vill gärna träffa henne och när de träffas så blir de båda förvånade, Jessamy inser att den gamle är den yngsta sonen i familjen, hennes bästa vän, och den gamle mannen förundras över att hon ser precis ut som hans gamla lekkamrat.


Den här boken ligger nog kvar av många olika anledningar. Det är en av mina första övernaturliga läsupplevelser, den är välskriven och oerhört spännande, och jag gillade att det handlade om en tjej i min egen ålder. Den fastnade verkligen och jag har kikat runt lite på internet om det möjligtvis går att få tag i den, gärna i samma upplaga som mitt skolbibliotek hade. Visserligen med risken att jag läser den och min upplevelse totalförstörs, men i det här fallet tar jag chansen. Hittills har det inte gått så bra att hitta den, men än har jag inte givit upp. Målet är att ha alla böcker som skvalpar runt i mitt huvud, lättillgängliga i en hylla, så att jag alltid kan friska upp minnet!


*Jag kör hela handlingen den här gången, mest för mitt eget höga nöjes skull.

 


Mitt livs bokhylla på 5 böcker

Inspirerad av Bokhora så bestämde jag mig för att sätta ihop en ”Mitt livs bokhylla på 5 böcker” men precis som flera andra bokbloggare så kom jag inte speciellt långt i mitt liv innan de fem platserna var upptagna av böcker som absolut inte vill flytta på sig i formandet av Emma.


- Min morbror Trollkarlen av C.S. Lewis. Själva skapandet av världen Narnia hade, och har fortfarande en rent ut sagt magisk dragningskraft på mig. Jag läste den senast i julas och då var det precis som vanligt! Men jag funderar över om Disney planerar att göra en storfilm om den och i sådana fall, hur många kommer att fatta att det inte är en Hollywoood uppfinning om ” vad som hände innan allting startade”.- Muminpappans memoarer av Tove Jansson. Klippdassar, det är allt jag säger, klippdassar!- Ny identitet av Robert Westall. Läser den fortfarande med jämna mellanrum och njuter av varje detalj av Rachel King Smith som bestämmer sig för att gå under jorden och bli antikhandlare när hennes pappa jagas av brittiska underrättelsetjänsten.- Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie. En av mina första Christieböcker och upplösningen var oerhört fascinerande, en riktig aha-upplevelse.


- Staden som försvann av Stephen King. Jag lånanden den på biblioteket på högstadiet och den skrämde mig så att jag under en veckas tid sov oroligt med ett silverkors om halsen. En sju-åtta år senare så hittade jag den ett av antikvariatstånden som finns varje lördag nere vi Fyrisån i Uppsala för en tjuga och tänkta att jag måste läsa den igen och se om den var så hemsk som jag trodde när jag var 13. Ytterligare tre nätter med silverkors och nattlampa. Att man aldrig lär sig!Och nu måste jag sluta tänka, för nu har jag kommit fram till när jag var runt 13-14 och det finns så många efter den åldern som skulle behöva finnas på den listan. Som David Eddings, Terry Pratchett, Neil Gaiman, Donna Tartt, Maria Gripe, och…och..och i all evighet.


Det kom ett mail...

...till mig, ett som jag erkänner att jag längtat efter! Nämligen ett mail från någon som undrade om det möjligtvis skulle gå för sig att skicka recensions ex till mig, för böcker som det företaget lanserade.

 

Vad svarade jag? JAAA, såklart. MEN, tyvärr måste jag ju lägga in brasklappen att jag bor faktiskt i Tanzania, att det blir lite dyrare (men inte så jättedyrt, det vet jag av egen erfarenhet) att skicka paket ner hit och att jag förstår fullkomligt om de väljer att inte göra det.

Jag när dock ett litet hopp om att de väljer att skicka vad-det-nu-kan-vara ändå. Jag skulle bli så glad!


Dödergök av Katarina Wennstam

Den här bilden är inte bara en illustration till ett bokblogginlägg, utan även ett inlägg i debatten om 
Färgen På Fanta i Tanzania vs. Sverige. Bevisligen mycket, mycket mer orange.
Ville bara få det sagt.
Jag ser Dödergök som en fristående fortsättning på hennes tidigare roman Smuts, då flera av karaktärerna fanns med.


Maria Allende, journalist, har inte längre en karriär utan är ute i kylan på grund av att hon fick leka syndabock efter ett snesteg under hennes vikariat på den prestigefyllda TV-kanalen. Hon har inte jobbat på länge, men hon har precis flyttat in i en nyköpt villa med sin familj och det känns som om saker och ting kommer att förändras, att hon kommer att få en nytändning snart. Förhoppningsvis, i alla fall. När hon upptäcker att en kvinna har blivit mördad av sin man i huset de köpt, då är hon fast besluten att gå till botten med det som har hänt.


Åklagaren Madeleine Edwards tampas samtidigt med ett dödsfall som verkar ha tydliga kopplingar till hedersvåld, en ung man som sägs ha tagit livet av sig i sin flickväns familjs förråd, men utan att hitta ordentliga bevis så känner hon att hon famlar lite i mörkret. Tillsammans med Mats Hjörne, polis ansvarig för målet, så stretar de på och försöker hitta tillräckligt för att sätta fast den eller de skyldiga.


Jag gillar verkligen Katarina Wennstams böcker, både romanerna och reportageböckerna (fråga min familj, när jag läste Flickan och skulden så var jag så arg att det bara sprutade ur mig så fort tillfälle gavs) och det här är inget undantag. Det är en riktig bladvändare och jag uppskattar verkligen att hon fokuserar på just det destruktiva våldet mot kvinnor, hur samhället kan stå vid sidan av och bara titta på, samt hur lätt det är för många människor att se mellan fingrarna (”Jaja, han slog sin fru ett par gånger, det gör väl honom inte till en dålig människa?” -attityden).


Fler människor behöver läsa hennes böcker och få insikt i det här, för det är ämnen som berör oss alla.


Lyrans Tematrio - Tegelstenar

Lyrans Tematrio (som jag för första gången deltar i!) handlar den här gången om tegelstenar - vilka minnesvärda tegelstenar man har läst genom åren! Och jag erkänner, det var lite svårt att komma ihåg alla som jag skulle vilja nämna, speciellt när man som jag har alla sina böcker nedpackade i flyttkartonger hemma i Sverige, det går ju inte direkt att kolla i bokhyllan. Men, en lista blev det i alla fall!

 

1. Den första som slog mig direkt var Borta med vinden av Margaret Mitchell. Jag läste den (för första och enda gången) våren då jag var tolv år och fastnade direkt. Jag har faktiskt aldrig sett filmen och vet inte om jag vill det... Jag har ju Scarlett och Rhett i min egenversion i huvudet! Men, det är nog dags för en omläsning snart!

 

2. Den andra självklara var Pestens tid av Stephen King och jag slukade i min första King-feber när jag ver 13-14. Jag avgudade King och den här sitter fortfarande kvar i bakhuvudet på mig! Även om Staden som försvann är min favorit, så kommer den här inte långt efter!

 

3. Den tredje var det faktiskt lite svårt att utse, det finns ganska så många... Någon mer King? Kanske någon av Harry Potter-böckerna eller varför inte relativt nylästa Labyrinth av Kate Mosse? Jag tror faktiskt att jag väljer Riders av Jilly Cooper. "Usch, tantsnusk" säger en del, "Skitkul"säger jag!

 


Glömsk? Jag?

Jo, på sista tiden stämmer det alldeles för bra på mig.

 

Jag har trott att jag har postat inlägg som jag inte ens har skrivit klart, jag har glömt att skicka rapporter till kollegor, övertygad om att jag skickade det för tre veckor sedan och nu senast förlagt ett kuvert med 75, 000 Tanzaniska Shillings (ca 400 kr, en månadslön för de som arbetar som städare). Det här känns inte bra, inte bra alls.

 

Oerhört skrämande, jag börjar bli lite orolig.

 

Dessutom kan jag inte hitta mitt exemplar av "Illusionen om Gud"  (författare? det har jag glömt....)som jag fick i present av min mamma när hon var här och hälsade på.

 

Jäkla skit, inte ens 30 och redan senildement....


bloglovin bloggar Bokbloggar.nu
RSS 2.0