Pausägg

 

Så, nu innan jag sätter mig i bilen till Kenya, ett litet Påskägg till er alla.

Det får hålla er sällskap tills jag är tillbaka.

 

 


Böcker på resa till Kenya

I kväll drar jag och min sambo runt som torra skinn och packar, damsuger, plockar, diskar och städar. Vi hade tur som klarade oss igenom vattenmassorna utan några större incidenter (vi har rätt bra koll på alla större hål vid det här laget!), så nu slipper vi oroa oss för vatten i fläkten och sabbade stötdämpare.


I morgon åker vi nämligen till Mombasa, Kenya, för att fira Påsk och sedan efter 5 dagar så åker vi till Arusha (norra Tanzania) i ytterligare fem dagar på konferans med Lions, så allt måste fixas innan vi åker. Vi har lämnat Katti hos bekanta (som har stooor trädgård), vi har fixat med allt och alla på jobbet och nu så är vi äntligen klara här hemma. Jag har fortfarande lite saker som jag tyvärr inte har hunnit med, men nu är det för sent och mina ögon går redan i kors av trötthet. Det skall bli väldigt skönt att åka bort ett slag, speciellt nu när himlen har öppnat sig totalt här i DSM , jag tror på bättre väder i Mombasa.


Så ta hand om er alla, ha en riktigt härlig Påsk, ät många ägg, läs många Påskekrims och se till att ladda batterierna ordentligt.

Bokpackning, förutom några påbörjade som ligger i handväskan.

Duschen står på...

Så är det i alla fall när det regnar här, som om man har slagit på duchen på det högsta läget och sedan bara väntar.

 

Så har det varit i snart två timmar och jag fruktar att the flood from Hell kommer att komma och vi kommer ha svårt att komma hem i kväll på grund av att vi kommer att fastna med bilen i ett vattenfyllt hål någonstans.

 

Om det händer så kommer i alla fall roliga bilder upp på bloggen lite senare i dag eller i morgon.

 

 


Writers and Kitties!

Fick direkt nu på morgonen ett länktips från Calliope Books som jag tror gjorde min dag lite (eller rejält mycket!) lättare - länken till Writers and Kitties!

 

Jag är nämligen också oerhört förtjust i katter, och kombinationen katter & författare blir ju då i det närmaste oslagbar!

 

 

Mitt eget yrväder Katti (med minst tio tusen smeknamn, såklart!).


Skeptisk provar e-bok

Jag är, som många av er kanske inte vet, inte speciellt förtjust i e-böcker, utan föredrar alltid pappersexemplar. Har dessutom varit ytterst skeptisk till att prova e-boken med devisen "jag vill ha mina papper!". Men, sedan har jag tänkt lite. På miljön, bland annat. Och på att man måste prova nya saker, för tänk om man gillar dem jättemycket?

 

Så när jag fick ett erbjudande om att läsa en bok i e-bok format eller i pappersformat så bestämde jag mig för att ge det ett chans, det här med e-bok alltså. Det är inte bra att vara en bakåtsträvare, i alla fall inte om man inte vet vad man talar om!

 

Jag fick den bums från förlaget, men måste dock vänta lite innan jag börjar läsa den - åker nämligen bort över påsk och har varken dator eller läsaplatta på min resa.

 

 


Emmas Bokhylla finns numera även på Facebook!

Äntligen har jag sett till att Emmas Bokhylla har fått en egen sida på Facebook, som ni kan gå in och gilla, om ni skulle känna för det!


Nu skall jag bara klura ut hur jag länkar från bloggen till Facebook och skapar en fin " Like" knapp. Är det någon som har några bra tips på hur man gör?

Strömavbrott

Vi har haft ca tre veckor utan strömavbrott, mot tidigare varje dag, och har verkligen njutit av det, och kanske lite naivt trott att " nu är det över för den här gången", men självklart var det fel och i gårkväll igen så var vi strömlösa. Och efter ett par timmar i mörkret, när det har blivit lite för varmt, batterierna på alla datorerna är slut och man har bränt sig lite för många gånger på allt droppande stearin, då fattar man det vettiga beslutet att gå och lägga sig. Även om klockan är 20.30.


Och även om vi låg och snattrade om Schrödingers katt fram tills katten blev sårad och gick därifrån och tills elen kom tillbaka vid 21.45, så är man väldigt pigg väldigt tidigt på grund av detta, vilket i sig är rätt ovanligt.


Tänkte bara berätta det, eftersom det händer så sällan.

Ebba väntar på mig!

Hemma i Sverige väntar Ebba von Sydows ny bok "Kungligt snygg" som hade releasefest nu i dagarna (jag hade gett bra mycket för att kunna gå på den, den hölls på Livrustkammaren och det var alldeles för länge sedan jag var där!) på mig. Ja, att införskaffa en bok utan att kunna läsa den på X antal månader kanske är galet, men jag ville vara säker på att jag fick tag i den. Dessutom är det härligt att ha en karamell att suga på!

Just nu...

...läser jag " Unseen Academicals" av Terry Pratchett.


ÄNTLIGEN!
Om jag får säga det själv!


Vad mycket man hinner med, egentligen..

...och hur lätt man glömmer bort!

 

Som nu när jag gick igenom bloggen inför födelsedagen så återupptäckte jag min egen blogg. Så mycket jag själv har skrivit som jag knappt minns ordentligt. Många gånger tänkte jag 'shit, hur kunde jag komma på det, det var ju rätt kul/bra/intressant!', vilket kändes härligt. Okej, ganska många gånger tänkte jag ofta 'oj, det där var ju lite småtrist skrivet', men vi har alla våra toppar och dalar.

 

Och det här påminner mig om hur dåligt jag faktiskt minns en del av böckerna jag har läst. Oftast så minns jag att jag har läst dem (i alla fall om jag ser omslagt) och kanske lite om handlingen, men inte mycket mer. I efterhand så minns man bara höjdpunkterna, som när jag läste "Sleep, Pale Sister" av Joanne Harris på en båt på Mekongfloden i Laos 2005, det minns jag knivskarpt, men jag har ingen aning aning om vilken bok jag läste efteråt, det är helt blankt.

 

Jag önskar verkligen att jag hade börjat bokbloggat eller i alla fall fört läsdagbok för en halv evighet sedan. Så att jag hade lite bättre koll på när/var/hur jag läste vissa böcker och inte bara ett hum. För det är alltid roligare att ha mer än så.

 

 


Det har lossnat lite!

Äntligen har det lossnat lite! Ett par dagar med minimalt med läsning, en del filmtittande, träffat lite kompisar och ätit middag, TV-tittande (vilket nästan aldrig händer eftersom vår TV inte är inkopplad, så det var hemma hos en kompis och hans favoritprogram är cricket och wrestling...:-)) så känner jag att det håller på och lossnar med min lässvacka.

 

Har läst några sidor i "Unseen Academicals" och äntligen kommit in i den litegrann (ja, den är minst lika bra som alla andra Pratchett-böcker, det var mig det var fel på, inte dig, Terry!!), så nu är det nog bara en fråga om ett par dagar! Yay!!


TACK!

Tack alla underbara läsare som kommit med gratulationer och snälla kommentarer under dagen, ni har verkligen värmt mitt hjärta! Ni förtjänar alla rosor i världen!

 

 

Hoppas bara att ni inte dog av en sockerchock bara, det blir lätt så om man äter 12 bitar tårta...:-)

 


Mad March 2011

I mars hade jag patatisk abstinens över bokrean, gjorde en roadtrip till Muheza och volontärarbetade i ett Free Eye Camp, recenserade "Utrensning" av Sofi Oksanen (Prix Femina läsning för februari månad), reflekterade över om jag skall lägga mina pengar på Afrikasupport eller plastikkirurgi, shoppade loss på Dar Animal Havens bokloppis, diskuterade mina författardrömmar, avslöjade en av mina manier (Lottaböckerna!) samt reflekterade över varför man bloggar.

February 2011, my love

 

 

Ja, först så var det det första Pen&Mic eventet som gick av stapeln (fastän jag missade det viktigaste, var tvungen att gå tidigare), hade HP-marathon, jag intervjuade debutanten Karin Isberg för Gazet.ses räkning, jag Drömde Vilda Galna Bokhandlardrömmar, jag recenserade "Livslinjer" av Nancy Huston som Januari Månads Prix Femina-läsning, funderade över hur man skulle kunna inreda som i en bok samt delade ut cyberkramar till alla biblotikarier.


From January 2011 with Love!

 

Månaden började såklart med att jag åkte tillbaka till Tanzania, fick ett Beautiful Blogger Award av ...och dagarna går, fick en rejäl hög med böcker av mina snälla grannar, led av konstanta strömavbrott, drog igång Prix Femina Läsutmaningen tillsammans med Ingrids Boktankar, presenterade min Policy for Recensionsexemplar, gick med i Nostalgiutmaningen på Ciccis bokblogg, hade veckan från Helvetet, upptäcker att jag ser ut som Angela Merkel samt undviker att läsa på ett bårhus. Dessutom kom läsrapporten från April-December 2010. Jag insåg också att jag faktiskt knappt minns vad/när/hur jag har läst böcker tidigare, tack gode gud för bloggen!


Merry December 2010

Jag fick ett Beautiful Blogger Award av Bokomaten, läste för första gången klassikern "Loranga, Masarin och Dartanjang" av Barbro Lindgren,  gillade "Den röda soffan" av Michéle Lesbre, drog hem till Sverige, saknade Katti en massa, åt alldeles för mycket mat samt fick en mängd böcker i julklapp!


Best of November 2010!

November förra året var hett, svettigt och kämpigt. Det märks dock inte så mycket på inläggen, och det är ju tur i alla fall!  Jag läste bland annat Gretelise Holm, fick en kasse böcker av en vän,  matchade det Sydafrikanska vinet, började skriva kategorin Afrikaliv, fick ett Cherry on Top Award av Bara Böcker, shoppade loss på IST's Charity Bazaar, läste 1984 för första gången samt längtade en massa efter julen!

 


Oktober 2010: Highlights!

 

I månaden Oktober fick jag mitt första recensionsexemplar (ja, det är stort att någon ens vill skicka till Afrika!), bloggade en massa bilder från min semester, läste "Den trettonde historien"av Diane Setterfield och "Min röst ska nu komma från en annan plats i rummet" av Lotta Lotass, blev översvämmad samt oroade mig lite över valet i Tanzania.

 

 


September 2010; Highlights!

 

I September månad deltog jag för första gången i Lyrans Tematrio, jag skrev en Mitt Livs Bokhylla På Fem Böcker-lista, jag fick mitt livs  första Beautiful Blogger Award av Lisa på I Hyllan (och delade även ut!), bad mina läsare och medbloggare om tips på bra Sydafrikanska författare efter att ha fått vin i present från Sydafrika, bloggade om "Parallel lies" av Stella Duffy och fick kommentarer av författaren själv på inlägget, reflekterade över klyftorna i landet jag bor i (och om det är försvarbart att köpa böcker för samma summa som en del får i mänadslön) samt drog på semester till Zanzibar och Selous Game Reserve.


Augusti 2010: What happend?

 

I Augusti månad intervjuade jag författaren Barbara Voors, besökte bokhandlaren i Arusha, sörjde en kollega som dog i en bilolycka , firade Mumins födelsedag (igen!), skrev om litteratur om döden, intervjuade författaren Marika King samt läste "Madam, this is Annie" av Dianne Case.

 

När man ser tillbaka så var det en mycket händelserik månad!

 


Juli 2010: Vad hände på Emmas Bokhylla?

 

Jag läste min första James Bond-bok, var rasande på en av karaktärerna i "We were the Mulvaneys" av JCO, övervann mina fördomar kring 'Den Vita Massajen' samt led med Ann Heberlein.


Minns du vad som hände i Juni 2010?

Jag shoppade loss på Arlands PocketShop, bloggade om 'Supernova' av Marika King och fick svar från författaren i kommentarerna, jag läste När elefanterna dansar av Barbara Voors och reflekterade med mig själv kring min fördomar kring vissa böcker.

Vad hände Maj 2010?

Under Maj 2010 skrev jag om boknostalgi, drömde mig tillbaka till Bergslagens antikvariat i Örebro, jag gick med i min första läsutmaning, En Bokcirkel För Allas Afrikautmaning, jag drog till Sverige samt läste min första bok av Sarah Addison Allen, en av mina nya storfavoriter!

Highlights: April 2010

Jag introducerade nya bloggen, gjorde en jämförelse mellan Jackie Collins och Danielle Steel, introducerade min bokhylla för första gången, hade ett chiklitmarathon samt drömde mig tillbaka till min barndoms skolbibliotek.

Grattis Emmas Bokhylla 1 år!

Hej och välkomna till Emmas Bokhyllas 1 års kalas!
I dag skall vi fira att bloggen har överlevt sitt första år och klinka våra saftglas för att det kommande året
blir minst lika bra, förhoppningsvis lite bättre!
Tårta kommer att serveras till alla besökare cirka en gång i timmen under dagen 
och jag hoppas att ni låter er väl smaka!
Det är helt okej att ta flera bitar! ;-)
Tillsammans med tårtan kommer några höjdpunkter från varje bloggad månad
att serveras, för dem som finner det intressant.
Ha en trevlig dag och ta hand om varandra!
Kram,
Emma

Smakrik trattkantarellsoppa

Jag fick, till min stora glädje, en fråga på receptet i inlägget om boklunchen i söndags! Vad glad jag blir! Jag älskar att laga mat när jag är på rätt humör, men min teknik är lite "efter behag", som Farbror Melker skulle ha sagt (ja, och ibland blir det somd et blir....). Jag höftar rätt grovt och smakar istället av eftersom och lägger till som jag tycker att det passar! Men jag berättar gärna vad det är i soppan (har lagat den säkert fyra gånger den senaste månaden, så jag är väldigt förtjust i den!) och kan tillägga att den är mycket enkel att tillaga!

 

Emmas Trattkantarellsoppa

Du behöver;

2-3 msk tomatpuré
1 gul lök
4-6 vitlöksklyftor
1 grabbnäve trattkantareller (jag använder torkade, funkar hur bra som helst)
1 buljongtärning (jag hade bara kyckling hemma, men egentligen skall det vara grönsaksbuljong)
Salt
Peppar
Chili
Paprikapulver
Smör
7-8 dl vatten

 

Gör så här:

- Hacka löken grovt och bryn den i botten på kastrullen tillsammans med en klick smör
-Pressa vitlöken och bryn dem med löken
-Tillsätt kryddorna, helt efter behag
- Häll i vattnet och sedan tomatpurén, buljongen och trattkantarellerna.

 

Koka ihop soppan på låg värme i ca 5 minuter. Om trattkantarellerna är torkade, öka koktiden till 20-25 min.

 

Servera gärna med bröd rostat i stekpanna med en skvätt olivolja och pressad vitlök, samt en klick naturell youghurt till soppan.



 


I morgon blir det tårta!!

Hej allihopa!

 

Glöm inte att i morgon fyller bloggen 1 år, boken in ett besök och lite tårta!

 

 


Hur man botar en lässvacka...?

Det är en väldigt bra fråga som jag inte har några riktigt bra svar på, men jag har försökt att göra lite andra saker.

 

Som att titta på filmer som jag missat (Music&Lyrics och Snatch), ätit ute med min sambo (på Red Onion), tagit prommenader (man blir svettig och kladdig efter 5 minuter trots att klockan är 20.30...det är underbart varmt och skönt här nere, har jag nämnt det?).

 

Och så har jag läst lite småsnuttar i både "Unseen Academicals" av Terry Pratchett och "En Hondjävuls liv och lustar" av Fay Weldon. De lockar, faktiskt. Det kanske håller på att gå över...?

 

Hur brukar ni göra för att bota era lässvackor?

 

 


Arg katt och svullen hals

Vaknade i morse av att mitt lilla yrväder till katt välte en trave böcker inne i sovrummet och jag for upp på direkten. Det visade sig att hennes matskål var tom och hon manifesterade sin ilska över att vara utan mat genom att väcka matte på det värsta sätt hon kunde komma på. Fantastiskt egentligen, eftersom den var full till ca 60% med torrfoder i går. Ett matvrak/dammsugare till katt man har...

 

Upptäckte också att jag har en märkbar svullnad på vänster sida av ansiktet (det syns utifrån, jag är sned i ansiktet!). Tonsillen är svullen och det ömmar i området runt käken/visdomstanden i nederkäken på samma sida. Nu hoppas jag att det bara är en liten överansträngning som handlar om att jag tuggat för mycket på den sidan, för något mer avancerat (infektioner! visdomstandsoperationer!) har jag verkligen inte tid med, speciellt i och med att vi planerar en resa till Mombasa över påsken.

 

Skit också!

 

 


Världsbokdagen!

I år infaller Världsbokdagen (23april) med Påskafton och för att underlätta firandet så uppmuntrar Svenska Unescorådet organisationer etc. att fira 13 April, det vill säga i dag. Jag mäste erkänna att jag faktiskt hade missat det här totalt, och alltså inte har förberett något firande. Annars hade jag nog i alla fall försök sno ihop något smart om litteraturens vikt för utveckling i utvecklingsländer, för det är en hjärtefråga för mig. Kanske om jag har tid i kväll.

 

Hur skall ni fira Världsbokdagen?


Tepresent

I måndags besökte jag återförsäljare ihop med några leverantörer och hos en av dem fick jag en present! Alltså, det fanns inte presenter till alla, utan bara till mig! Vad glad jag blev, riktigt kände hur jag växte säkert 2 meter!

...och så råkar de ju veta att jag älskar te och är väldigt förtjust i grönt te, så då var ju presenten given!

 


Inbjudan till födelsedagskalas!

Hej alla trevliga läsare och medbloggare!

 

På fredag den 15e April firar bloggen 1 år och då tänkte jag ställa till med tårtkalas! Under hela dagen kommer det att serveras olika slags tårtor samt underhållning i form av 12 minnesinlägg med höjdpunkter från de 12 månader som det har varit livat i den här luckan.

 

Ni är alla varmt välkomna, ta med ett glatt humör samt en hunger för både tårta och nostalgi!

 

Hälsningar,

Emma på Bokhyllan


Otyget med att inte översätta hela serier


Ariels bokhylla påminde mig om ett oerhört irriterande fenomen - när svenska förlag ger ut de första böckerna i en serie och skiter i att översätta resten. För det har jag råkat ut för ett flertal gånger. I dag är detta inte ett problem, eftersom jag nufötiden läser rätt hyffsat på engelska, men  i mitten av 90-talet, då jag var vild och galen över fantasy och slukade det mesta som Fantasybokklubben (Wahlström, om jag inte minns fel) och lite senare även SF-bokhandeln i Gamla Stan i Stockholm rekomenderade, då var det ett problem. Stort problem.


Jag hade några år där då jag nästan bara läste fantasy. Inte helt, men nästan. Och allt som kom nytt på svenska kastade jag mig över. Ett exempel är George RR Martins serie A Song of Fire and Ice (Sagan om is och eld på svenska...allting hette "Sagan om..." på den tiden...) som Ariel bloggar om. Då kom bara första delen på svenska,uppdelad i två delar (misstänker jag att det var,det var praxis på den tiden fast jag tror att den har kommit i nyöversättning nyligen i en enda del) och jag älskade den. Väntade på resten. Och väntade. Och väntade. Glömde bort den, tills jag för bara ett par år sedan sprang på dem på engelska och satte upp dem på min att-läsa-lista.


Liknande var det med David Duncan och hans serie som jag faktiskt inte ens minns namnet på längre (någon som minns? Eller måste jag hem och rota i lådorna för att reda ut det?). den skulle komma i fyra delar, men det blev bara två. Det kom ett erbjudande om att läsa dem på engelska och jag köpte till och med dem, men de blev aldrig lästa. Jag gjorde ett tappert försök, men det blev inte riktigt bra och projektet avslutades väldigt fort.


Nu är som sagt det här inte längre ett problem, jag läser obehindrat på engelska och tänker, när tillfälle ges, läsa om både David Duncan och George RR Martin, men all den här tiden det har kostat mig. Och förtvivlan över att inte bemästra språket ordentligt. Och att man kände sig så lurad. Här byggde man upp förväntningarna, fixade och trixade, ställde in sig på spännande serier som man sedan aldrig fick veta hur de slutade.

Som sagt, det här är löst för mig,men hur funkar de för kidsen i dag? Har de samma problem? Skiter förlagen fortfarande i att översätta alla böckerna? Eller läser alla kids i dagens samhälle flytande på engelska på grund av Harry Potter-effekten?



Lässvacka...?

Jag tror att jag har drabbats av någon slags läsappati. För första gången i år.


Jag ska ta dig dit av Joyce Carol Oates sög liksom musten ur mig. Missförstå mig rätt, det var fantastiskt bra och smög in under huden på mig (obehagligt djupt in, men närmare om det någon annan gång....), men den sitter liksom kvar på mig och vill inte ut. Jag har tappat lusten till annan litteratur, till och med den jag redan har börjat på (Unseen Academicals av Terry Pratchett) och det brukar aldrig hända...


Jaja, det har bara hållit i sig i ett par dagar, när det touchar veckan, då har vi ett problem, Huston!

Dagens soundtrack 11e April

Märk Hur Vår Skugga av Cornelis Wreeswijk

Födelsedagsfirande....?

Jag kom att tänka på en sak - på fredag 15e April fyller bloggen 1 år.


1 år, shit, så mycket som har hänt på ett år. Så mycket jag skrivit om, så många nya bloggar jag har hittat, så många bloggkompisar jag har fått!


Borde fira det på ett fint sätt. Tänkte först ha min första tävling, men att skicka paket härifrån till Europa är lite opålitligt. Eller, man kanske borde prova. Eller, tänk om den försvinner på vägen...?


Det kanske blir en bloggtårta, något kul inlägg eller kanske en tillbaka blick på året som gått...

Hur skulle ni fira?


Dagens Soundtrack 17 April



Cat People (Putting Out Fire)
med David Bowie

Dagens Soundtrack 10 April

En björn och en tiger med Charta 77






ps.
Jag återupptäcker mina mp3-filer.
När jag fastnar vid något så kommer det att dyka upp lite sporadiskt här!

Söndagens boklunch

Jag älskar ju Terry Pratchett, men hittills har inte "Unseen Academicals" huggit tag i
mig som hans böcker brukar göra. Menmen, än kan mycket hända!


Kommentar: True Blood

Nu har jag tittat klart på säsongen och det blev ju bra till slut!


Övergången mellan boken till TV-serien tycker jag att de har klarat bra, klart att det finns en massa extraspår och förändringar, men det är snyggt gjort. Till exempel älskar jag Tibault, Kung av Mississippis, livskamrat, Sams ganska knäppa familj och Jessica är en ny storfavorit!


Sedan, ett nytt favoritcitat, från avsnitt 10, runt 45e minuten;


Pam till Eric;

- Men jag VILL INTE ärva din gård på Öland, det är trist och blåsigt där!

Att nysa utan näsduk...

...och snörvla som bäver är oerhört irriterande, speciellt eftersom jag kände mig i princip helt frisk i går. Har precis suttit 30 min i en taxi utan den där uslans näsduken. Lagom trevligt, kan jag ju tillägga.

 

Önskar mig en lugn, tyst och sängbunden helg, jag har überviktiga möten på måndag och tisdag, måste vara intelligent, glittrande och kvick då, inte hjärndöd, snörvlande och snorig.


Världsbibliotekets 100-lista

Den här listan hittade jag hos Lyrans Noblesser för en halv evighet sedan, hon kollar av den med jämna mellanrum och uppdaterar med de böcker som hon har läst, hon bloggar om det bland annat här.

 

Jag tänkte att jag skulle göra det samma, personligen anser jag nämligen att jag skulle behöva bli bättre på klassisk litteratur och att jag har stora hål i min litterära karta på just de områdena. Ergo, det är dags att utvecklas! Jag skall försöka uppdatera den med jämna mellanrum och se hur det går!

 

Så här funkar listan:

 

Fetstila de titlar du har läst

Om du inte läst just den boken men annat av författaren - fetstila författaren

Kursivera de titlar du vill läsa

Stryk över de du inte vill läsa, eller markera med rött

* framför boken betyder att du aldrig hört talas om den

+ framför boken betyder att du äger den

x framför de du påbörjat men inte avslutat

 

1. Richard Adams: Den långa flykten

2. Carl Jonas Love Almqvist: Drottningens juvelsmycke

3. + Isabel Allende: Andarnas hus

4. +Charles Baudelaire: Ondskans blommor

5. + Frans G. Bengtsson: Röde Orm

6. + Bibeln (delvis läst)

7. Karin Boye: Kallocain

8. Hermann Broch: Vergilii död

9. Emily Brontë: Svindlande höjder

10. +Mikhail Bulgakov: Mästaren och Margarita

11. * Italo Calvino: Klätterbaronen

12. Albert Camus: Främlingen

13. * Alejo Carpentier: Den förlorade porten

14. +Lewis Carroll: Alice i Underlandet

15. * Louis-Ferdinand Céline: Resa till nattens ände

16. Cervantes: Don Quijote

17. Joseph Conrad: Mörkrets hjärta

18 x Dante Alighieri: Den gudomliga komedin

19. Sven Delblanc: Samuels bok

20. Charles Dickens: Pickwick-klubben

21.  Charles Dickens: David Copperfield

22. Fjodor Dostojevskij: Brott och straff

23. Fjodor Dostojevskij: Idioten

24. Fjodor Dostojevskij: Bröderna Karamazov

25. * Theodor Dreiser: En amerikansk tragedi

26. Kerstin Ekman: Hunden

27. *Buchi Emecheta: Andra klassens medborgare

28. William Faulkner: Ljus i augusti

29. Nils Ferlin: Samlade dikter

30.  Gustave Flaubert: Madame Bovary

31. Per Anders Fogelström: Stockholms-serien

32. Marianne Fredriksson: Simon och ekarna

33. Marilyn French: Kvinnorummet

34. +Gabriel García Márquez: Hundra år av ensamhet

35. *André Gide: Falskmyntarna

36. x Johann Wolfgang von Goethe: Faust

37. *Maksim Gorkij: Min barndom

38. Kenneth Grahame: Det susar i säven

39. Graham Greene: Brighton Rock

40. Jaroslav Hasek: Den tappre soldaten Svejk

41. Joseph Heller: Moment 22

42. Ernest Hemingway: Och solen har sin gång

43. Ernest Hemingway: Den gamle och havet

44. Hermann Hesse: Stäppvargen

45. + Homeros: Odysséen

46. John Irving: Garp och hans värld

47. P. C. Jersild: Efter floden

48. Eyvind Johnson: Hans nådes tid

49. James Joyce: Ulysses

50. Franz Kafka: Processen

51. Franz Kafka: Amerika

52. + Yasar Kemal: Låt tistlarna brinna!

53. * Jaan Kross: Kejsarens galning

54. Pär Lagerkvist: Dvärgen

55. Pär Lagerkvist: Barabbas

56. Selma Lagerlöf: Kejsarn av Portugallien

57. * Erik Lindegren: Mannen utan väg

58. Astrid Lindgren: Pippi Långstrump

59. Astrid Lindgren: Mio min Mio

60. Torgny Lindgren: Batseba

61. Eric Linklater: Det blåser på månen

62.  Väinö Linna: Okänd soldat

63. Thomas Mann: Huset Buddenbrook

64. Thomas Mann: Bergtagen

65. Harry Martinson: Nässlorna blomma

66. Harry Martinson: Vägen till Klockrike

67. Harry Martinson: Aniara

68. William Somerset Maugham: Den vassa eggen

69. Colleen McCullough: Törnfåglarna

70.  A. A. Milne: Nalle Puh

71. Vilhelm Moberg: Utvandrar-serien

72. * Elsa Morante: Historien

73. Fritiof Nilsson, Piraten: Bokhandlaren som slutade bada

74. Boris Pasternak: Doktor Zjivago

75. Marcel Proust: På spaning efter den tid som flytt

76.  Erich Maria Remarque: På Västfronten intet nytt

77. J. D. Salinger: Räddaren i nöden

78. + Cora Sandel: Alberte-serien

79.+  Aksel Sandemose: Varulven

80.  x William Shakespeare: Samlade verk

81.*  Georges Simenon: Klockorna i Bicêtre

82. Sofokles: Konung Oidipus

83. * Zaharia Stancu: Djävulens plogfåra

84. John Steinbeck: Vredens druvor

85. * Stendhal: Rött och svart

86. * Stendhal: Kartusianklostret i Parma

87.  August Strindberg: Röda rummet

88.  August Strindberg: Hemsöborna

89. + Hjalmar Söderberg: Doktor Glas

90. Hjalmar Söderberg: Den allvarsamma leken

91. Anton Tjechov: Damen med hunden

92. Leo Tolstoj: Krig och fred

93. x Leo Tolstoj: Anna Karenina

94.  Göran Tunström: Juloratoriet

95. Mark Twain: Huckleberry Finn

96.  Sigrid Undset: Kristin Lavransdotter

97. * Herbjörg Wassmo: Huset med den blinda glasverandan

98. Jules Verne: En världsomsegling under havet

99. x Voltaire: Candide

100. + Émile Zola: Thérèse Raquin

 

 


Bokpresent

Jag älskar när vänner beslutar sig för att ge mig sina böcker,
även om det kanske beror på att de inte gillade dem speciellt mycket.

Den här kom  med kommentarern "äsch, den är ju inte dålig, eller i allaf all ine så dålig, lite speciell och du gillar ju Bangkok, så den passar dig nog."

En anledning så god som någon annan.


Sjukdomsinsikten kring sitt bokberoende...?

Min är i alla fall minimal. Eller, lite medveten är jag nog. Som till exempel det faktum att jag inte vet hur många olästa böcker jag har. Här i Dar es salaam, alltså. Hemma i Sverige har jag inte en blekaste.

 

Enligt O har skrivit ett fantastiskt roligt inlägg om att vara bokberoende och om att få frågan om man har någon sjukdomsinsikt. Du kan läsa det här! Jag kände verkligen igen det hon skrev om och skickade genast vidare till min stackars sambo, som har fått stå ut med både det ena och det andra på grund av detta beroende.

"men, min vaska vager bara 17 kg?"
"men alskling, nu har vi ju 46 kg bagage pa biljetterna, se sa, lat mig packa ner nagra av mina bocker i dina vaskor!" "Men jag har ju bara en vaska?"
"Nej, nu har du tva, jag kopte en extra for att du skulle kunna bara hem mina bocker till Sverige!"


Utdrag från konversation från i julas.


Bloggplatsen

Okej, nu är bilden lite suddig, men så här ser det ut när jag bloggar från mitt vardagsrum!


Nämnde jag att jag har svårt att göra en sak åt gången?


Vredens tid av Stefan Tegenfalk

 

Jag skall börja med att nämna att jag är väldigt förtjust i deckare. Inte Clive Cussler-stuken (dock skall jag erkänna att jag aldrig har gett honom en ärlig chans, han kanske överraskar?) utan Agatha Christie, Denise Mina, Val McDermid-stuket. Allt från lik i biblioteket och smarta gummor med stickningar till helgalna seriemördare som jagar skolflickor med stämjärn och det får gärna finnas twitches and turns som förvirrar och förblindar. Ju mer desto bättre. Dock har jag blivit lite allergisk (okej, jag gör undantag, är det snyggt gjort så älskar jag det i alla fall) mot trötta upprepningar av samma koncept och läser därför vissa författare bara i mindre doser.

 

 

Därför hade jag nog lite fördomar kring Vredens tid, eftersom radarparet är en gammal intorkad polis med emotionella problem och en ung, begåvad praktikant, också med emotionella problem. Dock släppte det rätt fort eftersom deras relation känns mer avslappnat och naturligt än vad jag förväntade mig och jag sögs snabbt in i historien, även om de första 50 sidorna kändes lite som om författaren kände sig fram väldigt mycket, vilket i och för sig inte är så konstigt eftersom det är en debut, men förutom just det så märks det inte av att Tegenfalk inte redan har en radda böcker bakom sig. Sedan är det full fart framåt och jag måste erkänna att jag sträckläste resten av boken.

 

 

En våg av mord löper genom Stockholm och förövarna tillhör alla en mycket ovanlig samhällsgrupp; de är alla anställda av Stockholms tingsrätt. Alla har samma symptom, de överfalls av en plötslig vrede och slår ihjäl den närmaste personen de kan hitta, i de flesta fall familjemedlemmar. Ingen av dem minns riktigt vad som har hänt efteråt, bara själva ilskan som kom till dem. Snart inser man att de har blivit drogade, men ingen av dem har några spår till vem det kan ha varit som gjorde det. Kriminalinspektör Walter Gröhn, äldre och ettrig, får i uppdrag att utreda det första mordet och till sin hjälp får han praktikanten Jonna de Brugge, ung och begåvad. Spåren de hittar hänger inte ihop och de blir allt mer förvånade över vad som kommer fram. När antalet mord växer så blir de dock utknuffade från utredningen, SÄK tar över och har sina egna teorier och då bestämmer de sig då för att fortsätta på egen hand, eftersom alla spår leder åt ett och samma håll. Men det är ett oväntat håll och inte ens säkert att det ens är vetenskapligt möjligt att deras misstankar stämmer…

 

 

Jag rycktes som sagt med i den här boken, jag gillar oväntade detaljer och har inga problem med att greppa handlingen och fokuset på en drog som väcker het, oförställd vrede. Hey, i princip alla härförare genom tiderna har haft sina egna metoder för att hetsa upp sina soldater och flertalet av dem med droger, så varför skulle det inte gå att framställa på kemisk väg? Borde i princip redan finnas, fråga FBI. Både Walter och Jonna, huvudkaraktärerna, funkar bra och deras samspel är underhållande. Jag känner dock en del för den medryckta Jörgen Blad, som både blir misshandlad, överkörd av både Jonna och Walter, samt kidnappad. Ibland är det inte lätt att vara grävande kvällstidningsjournalist.

 

 

När jag avslutade boken så sträckte jag mig direkt efter fortsättningen, vilket kändes oerhört skönt – det tar lite tid annars att få tag i fortsättningar i och med att jag bor lite väl långt borta och brukar få vänta i alla fall ett par veckor på att få tag i det jag söker.

 

Boken är ett recensionsexemplar från Massolit förlag.

 

 

 


Balans i tillvaron

Än det ena, än det andra....

Prix Femina val: Balzac and the Little Chinese Seamstress av Dai Sijie

 

 

Kina har sedan mina tidiga tonår utövat sin lockelse på mig. Jag slukade Jung Changs ” Vilda Svanar” och kapitlen i mina historieböcker som handlar om det Kinesiska Rikets uppgång och fall (i omgångar) var alltid de mest lockande. Till och med när jag för första och enda gången gick till ett medium för en Herrans massa år sedan så pratade hon om Kina (och om Medlehavsregionen, ytterligare en av mina favoritregioner) och mitt framtida möte med gyllene kattstatyer och mitt livs äventyr (note to self, måste börja spara till Kinaresan).

 

 

Mitt Prix Femina-val för Mars månad föll alltså på den kinesiske författaren Dai Sijie (numera bosatt i Frankrike och vinnare av Prix Femina priset för boken ” Mr Muo’s Travelling Couch” ) och hans berättelse om två unga män och deras upplevelser på den kinesiska landsbygden under Maos Kulturrevolution. Den namnlöse huvudpersonen och hans vän Luo, båda söner till läkare och tandläkare, hamnar i en by uppe i bergen där de skall omskolas av de lokala bönderna. Omskolningen handlar till stor del om att bära dynga ut på fälten, arbeta i gruvan och andra jordbrukssysslor. Luo blir förälskad i en vacker flicka, sömmerska och den enda dottern till den enda skräddaren i trakten, och inleder en relation med henne, och hans vän, också förälskad i samma flicka, både gläds för hans skull och avundas honom.

 

 

När de upptäcker att en annan stadsungdom, som de till och med ser som sin vän, har en resväska full av böcker, västerländska böcker översatta till kinesiska, så blir de besatta av att få tillgång till dem. Genom att utföra tjänster för vännen så får de tillslut låna en bok av författaren Balzac och båda läser den om och om igen. Boken handlar om saker som är helt nya för dem, som passion, svek och kärlek, vilket får dem båda att se världen med nya ögon. Luo läser boken för sömmerskan, som han anser vara intelligent med obildad, och även hon fastnar i dess magi. De blir helt besatta av den västerländska litteraturen och vill låna flera böcker, men vännen, numera rädd för att bli avslöjad för att äga strikt förbjudet material, vägrar och bryter kontakten med dem. Som hämnd beslutar de sig för att stjäla böckerna för att få obegränsad tillgång till deras nya drog, litteraturen. Men, saker blir inte alltid som man tänkt sig och livet förändrar en ständigt, hur man än planerar och planerar.

 

 

Det här är en liten pärla till bok! Med ett kvickt, avskalat språk berättar Sijie historien om de två pojkarna, hur de förändras av vistelsen på landsbygden och kontakten med litteraturen, men också hur de förändrar den omgivning de har hamnat i. Ibland balanserar historien när något som jag skulle vilja kalla verkligheten och speciellt beskrivningen om deras vistelser i gruvan får mig att undra om inte författaren själv har upplevt något liknande.

 

Jag som läsare får också en djupare inblick i rädslan under den här tidsperioden, skräcken för att bli anklagad och dömd för något som man inte gjort, att blir tvingad till erkännanden under tortyr och skräcken för att aldrig få komma tillbaka till sin familj och till staden. Men också längtan efter kultur och utbildning, efter upplevelser som förändrar livet och viljan att leva ett eget liv, utan att staten står vid sidan av och dikterar alla villkoren.

 

Jag kan varmt rekommendera den här boken, själv har jag redan börjat fundera på hur jag skall få tag i ”Mr Muo’s Travelling Couch”, jag vill ha mer av Sijie!



Nämnde jag...

...att det är nationell helgdag i dag i Tanzania? Vi är leeediga.

Har sovit länge, ätit frukost i godan ro, bloggat/mejlat/facebookat lite. Det är mulet ut och kanske kommer det att regna.

Funderar på att sova lunch eller titta lite mer på True Blood...

Massproduktioner med supernaturals?!



A Novel Idea hade rea när jag var där sist och vem kan motstå "Köp 3 för 10,000Tshs"? Inte jag i alla fall! Hittade lite roliga saker i högen, bland annat tre böcker som jag direkt passade in i kategorin "litteratur som försöker slå mynt av Bella/Sookie-trenden".  De fick följa med mig hem, dels för att jag är intresserad av genren, dels för att jag kan tycka att det är intressant med uppsjön av litteratur som kommer efter en riktig hype av en annan bok. Och så har jag aldrig läst böcker som tydligt deklarerar att de är del av stora marknadsföringskampanjer. Vanligtvis  så skyr jag sådana konstallationer som pesten, men man skall ju utmana sina fördomar, ergo, de fick följa med mig hem.

Men, när jag satte mig ner för att skriva det här inlägget och återigen läste på baksidorna av böckerna, då frunderade jag igen på om det var så jäkla smart att köpa dem...


Wereworld - Rise of the wolf av Curtis Jobling
På baksidan står det något som fick det att krypa längs ryggraden på mig,

"From the marketing and PR Team who brought you Eoin Colfer, Percy Jackson, Wimpy Kid and Timeriders, get ready for a genre-busting, fantasy adventure campaign to explode the WEREWORLD brand..."

Gaaa, låter rent ut sagt fruktansvärt! Måste se om det verkligen är det! Och se om jag får svar på frågan om hur man kan producera en bok teamwise och sedan välja EN författare....?


the eternal ones - what if love refuse to die? av Kirsten Miller

Baksidetexten BÖRJAR med att förklara att boken är en del av Razorbill, " Penguin's trailblazing new teenage list,must-read-now, unputdownable young adult fiction, proudly launches with a global bestseller-to-be....". sedan kommer det 2,5 rader om bokens innehåll och sedan fyra mycket informativa punkter om denna AMAZING marknadsföringskampanj som följer boken (släpp samtidigt som i USA, medverkan på FB, Twitter och YouTube, en online-värld som konstant uppdateras för att tillfredsställa fansens hunger (their words, not mine...), övergripande konsumtionskampanjer och massor av information på bokförlagets hemsida.

GAAA, vem i helvete (pardon) kom på att sätta marknadsföringsstrategin på BAKSIDAN av boken man skall sälja? Skall man inte fokusera på att sälja in storyn? eller räcker dem med att rabbla upp en lista över vart man kan hitta extramaterial för att få folk att läsa den?! Tänker folk liksom " coolt, jag kan kolla boken på FB, då vill jag läsa"?!


Beautiful Creatures av Kami Garcia & Margaret Stohl

Framsidan visar tydligt vart de vill komma. Där står det nämligen vad de jämför sig med...

Romeo loves Juliet  Rhett loves Scarlett   Edward loves Bella    AND NOW     Ethan loves Lena....

Jaja, man måste ju vara tydlig med vad man menar, annars kan ju folk missupfatta.... Baksidetexten är väldigt lik föregående bok, de kommer nämligen från samma organisation inom Bok-Pingvinen, Spinebreakers. Här är det dock en förkortad version av marknadsföringsplanen som finns med, resten av baksidan täcks av citat från 3 14-15 åriga tjejer som lovebombar boken.


Alla tre böckernas baksidor väcker kräkreflexerna i mig, men samtidigt... Också ett intresse för vad som finns innuti. Om man satsar SÅ hårt på något, så måste man ju ändå vara övertygad om att det inte är skit man säljer, eller hur? Eller kör man på devisen "allt säljer med mördande reklam"?


Jag jobbar själv med marknadsföring (visserligen inom helt andra produktgrupper, i andra priskategorier), så jag är medveten om att rätt sorts kampanjer kan man sälja det mesta, i alla fall en gång. Sedan är det upp till produkten att skaffa nya kunder och skapa förtroende (okej, det finns tusen nyanser av det här, men vi kan vara lite grova med detaljerna i dag). Böcker tillhör även en kategori med billigare produkter med högre konsumtionshastighet, för många fungerar det som så att blir man inte superbesviken utan lite halvnöjd av en författare/genre, så ger man dem gärna en chans till, det handlar ju inte om så mycket pengar år gången,vilket gör att det finns en stor sjö att fiska ur för förlagen. Men ändå, kampanjer som är så totalt (och öppet!) fokuserade på alla omkringliggande detaljer? Well, well, vi lär ju se om de verkligen blir nya Bella och Edward.


Men, vet ni vad som är läskigast med de här böckerna?
Tänk om jag faktiskt gillar dem...?





Avlutningen med Ayla

Ann Heberlein skriver intressant om den sista, avslutande delen i Jean M Auels serie om cromagnonflickan Ayla på dn.se. Precis som Ann valde jag att packa ner böckerna vid ett visst stadie i livet, när jag började tycka att de var skämmiga att ha i hyllan. Jag läste dem nog alldeles för tidigt i livet, precis som en radda andra unga läsare.


Nu har jag bara läst tre av de sex böckerna och känner för första gången på mycket länge att det kanske vore dags att ge Ayla en ny chans? Man kanske ser henne med andra ögon lite senare i livet...? Och som Ann skriver Ayla är numera en pusslande småbarnsmamma - vi förändras alla!

On request; Lions in Tanzania!

On request;

 

 

Tanzanian lions, as seen in Selous Game Reserve in October 2008.

 

Selous Game Reserve September 2009

 

I do have pictures from 2007 and 2010, but I can't seem to find them right now.....

 

 


Regnen har kommit till Tanzania!

I dag, precis innan lunch, började det att regna. Ingen direkt chock, med tanke på att det är regnperiod här - men det har varit lite av en väntan i år. Några sporadiska surprise-regn sedan februari och knappt ett smack nu när det faktiskt SKA regna. Så det var skönt att väntan är över och att de äntligen har kommit.

 

När det regnar på riktigt här så är det som att stå i en dusch med rejält tryck i. Nu har det hållit på i ca 45 minuter och vattet ute på baksidan (som faktiskt är en betongplan), är nu så högt att det når en bra bit över fotknölarna. Förmodligen kommer det att ta en rejäl stund att ta sig hem i kväll, eftersom det alltid blir trafikkaos när det regnar alltför mycket.

 

Det här regnet triggar igång mina höstkänslor, så just nu är jag extremt sugen på trattkantareller och varm choklad... vilket tur att båda (tack vare finurlig hjälp!) finns att tillgå här nere!

 


Sara Ohlsson i Byxelkrok

Jag är oerhört nyfiken på Sara Ohlssons 'Jag är tyvärr död och kan itne komma till skolan i dag', dels på grund av alla positiva recensioner, dels på grund av att huvudpersonen kommer från samma by som min sambo (som jag dessutom har tillbringat vartenda sommar i, forutom en (plus den kommande sommaren) da jag var i Afrika), nämligen Byxelkrok.

 

Jag har dessutom förlagt min kommande roman (om den någonsin blir skriven, det får tiden utvisa) i Byxelkrok, så det vore jättekul att se hur Sara beskriver platsen.

 

 

Så här skriver Ölandsbladet om boken.


Redigeringstjafs

Jag upptackte att det blev dubbla inlagg av "Paus" och trots lite trixande och tracklande sa forsvinner inte det ena av dem.

 

*suck*

 

De far helt enkelt sta kvar, som ett tecken pa de sa kallade teknikens under....

 

 


Paus

Jag erkänner, jag var tvungen att ta en liten paus från "Jag ska ta dig dit" av Joyce Carol Oates.


Första delen kom lite för nära, för första gången på mycket länge läste jag en bok som fick det att sticka till i hjärttrakten, fick mig att må lite fysiskt illa och värja mig mot texten.


För vem har inte någon gång i livet strävat för att passa in i ett sammanhang och märkt att det inte alls fungerar? Att man måste sträva ännu mer för att hålla sig kvar? Första delen av boken är precis som den värsta sådana situation som jag har varit med om, fast förmodligen gånger tusen. Man känner huvudpersonens desperation, nästan under huden.


Nu är jag dock innne på den andra delen, det känns redan bättre. nu väntar en annan sorts plåga.

Paus

Jag erkänner, jag var tvungen att ta en liten paus från "Jag ska ta dig dit" av Joyce Carol Oates.


Första delen kom lite för nära, för första gången på mycket länge läste jag en bok som fick det att sticka till i hjärttrakten, fick mig att må lite fysiskt illa och värja mig mot texten.


För vem har inte någon gång i livet strävat för att passa in i ett sammanhang och märkt att det inte alls fungerar? Att man måste sträva ännu mer för att hålla sig kvar? Första delen av boken är precis som den värsta sådana situation som jag har varit med om, fast förmodligen gånger tusen. Man känner huvudpersonens desperation, nästan under huden.


Nu är jag dock innne på den andra delen, det känns redan bättre. nu väntar en annan sorts plåga.

Emmas Bokhylla gästrecenserar på P4 Extras Bokklubb

I dag gästrecenserar jag "Igelkottens elegans" av Muriel Barbery på P4 Extras Bokklubbs hemsida.

Inlägget hittar du här!

 

Update: P4 Extras Bokhylla letar efter nya recensenter! Är det någon som är intresserad? Så här gör man; För att vara med så skriver man en kommentera på den artikel som min recension ligger i, länkar till bokklubben från sin egen blogg och ger förslag på vilken bok man skulle vilja recensera! Lätt som en plätt!

 


Kommentar: True Blood Säsong 3

Såg första avsnittet av True Blood säsong 3 i lördags kväll efter grillningen.

Tja, om jag inte minns alldeles åt helskotta fel så är de ute och seglar ganska långt från handlingen i böckerna vid det här laget, men mig stör det inte (än) så mycket. Det verkar lovande.

 

Min sambo däremot börjar tycka att den börjar bli lite trött.

 

Vi får väl se vem av oss som har "rätt". Fortsättning följer.


Charlotte's web av E.B. White


 

En barnboksklassiker som jag inte har läst fórens nu.

 

Den här recensionen har flyttat och finns numera på LitteraturMagazinet.


Ord är överflödiga

Mövenpicks sachertårta, varm choklad och en bok.
Lördagsunderhållning för ett par veckor sedan!

Diamond Jubilee Hall/Harusi Trade Fair/Mustafa Hassanali

Min söndag spende jag här. Jag hade förhoppningen om att träffa den här mannen där, men han var upptagen för tillfället, får försöka få till ett möte någon annan gång.

 

Jag är väldigt förtjust i hans Kipepeo Collection, men AfroGlam Collection är fantastisk den med. Du kan titta på dem här.


African BBQ & Kilimanjaro Beer!

Nu (för er som inte vet så jobbar jag fömiddagar på lördagar) så blir det äntligen helg och vi skall hem till vänner och grilla! Här nedan kan ni se vad som står på menyn;

 

Mycket praktisk för att laga mat utomhus! Vill absolut ha med mig en till Sverige, men förmodligen blir den alldeles för tung. Min vännina har ett recept på bananbryta (gröna bananer, smakar lite som potatis/kasawa) som brukar bli supergod med utomhustillagning.

Och så lite grillat. Gillar designen på grillen också, skulle gärna släpa med mig en sådan hem till Sverige med. Men då blir det väl ännu tyngre... Vi brukar grilla nötkött och våra bekanta är rätt förtjusta i get.

 

Och så en iskall Kilimanjaro till det. Helgen är här! 
(dem skulle jag också gärna ta med mig hem, men det blir, ja ni kan ju gissa, ÄNNU tyngre!).

 

 


P4 Extras Bokklubb

P4 Extra har en Bokklubb, visste ni det? De har en sida där de publicerar (ungefär en gång i månaden) radioklipp dår olika aktuella ämnen inom bokvärlden diskuteras, så som bokrean, nyutkomman böcker, klassiker etc.

 

I senaste inlägget diskuterar de "Drottningen vänder blad" av Alan Bennett. Eftersom jag inte har läst den så tqnkte jag göra ett försök (med min skrangliga uppkoppling) i morgon förmiddag då jag skall njuta av veckans lediga dag.

 

Låter det intressant? Sidan hittar du här!


Den sämsta boken du kan minnas att du läst...?

Jag har tidigare hävdat att jag brukar vara rätt bra på att avgöra om jag kommer att gilla en bok innan jag börjar läsa den, och det hävdar jag fortfarande, men för den skull så förnekar jag verkligen inte att jag också läser böcker som är mindre bra och ibland faktiskt till och med skitdåliga. Så dåliga att jag skulle ha bekostat en allomfattande reklamkampanj för att varna folk för dem om jag hade råd.

 

Och jag kan dela med mig av en av de värsta läsupplevelserna jag någonsin haft!

 

Jag minns inte ens vad den heter, faktiskt, jag köpte den på loppis en sommar och den verkade lovande. En bok av en amerikansk kvinnlig författare som enligt baksidetexten skulle handla om en firad countrystjärna som tvingas hem (under protest) till den lilla staden i amerikanska södern för att under några sommarveckor ta hand om sin sjuka mor, eftersom hennes syster tycker att det är hennes tur. So far so good. Storyn är simpel, ett typexempel av "småstadsflicka som blivit rik och måste tas ner på jorden genom en nyttig reality check och återförenas med sitt gamla liv". Kan göras bra, kan göras till en plåga och jag minns fortfarande chocken över att Månpocket hade tryckt sådant skit. För klyschorna flödade på ett rent obehagligt sätt och för att jag inte skall skriva ett milslångt inlägg, samt förstöra resten av min dag (ja, jag blir fortfarande SÅ irriterad när jag tänker på det, att jag helt enkelt får ta det i punktform, annars finns risken att jag smäller av....).

 

1 Stjärnans syster är fet, ful, otrevlig, bitter och avundsjuk. Det slutar hon aldrig vara, det blir aldrig någon försoning med stjärnan som man skulle kunna tro, utan stjärnan lär sig bara att ignorera sin bittra, fula, missunnsamma syster - det finns ju så många andra i byn som uppskattar henne och ser hennes talang.

 

2 Stjärnans mor är en tröttsam kombination av Kristen Amerikansk Höger och något som skall likna godhjärtad gumma. Funkar INTE.

 

3 Självklart har den nördiga pojken (som var kär i stjärnan tills hon flyttade från staden, Hon Krossade Hans Hjärta (utan att veta om det, egentligen, hon var bara ungdomligt taskig) och han har alltid jämfört alla kvinnor i livet med henne)  i huset intill vuxit upp till en godhjärtad hunk (änkling, tror jag) som vunnit stjärnans mors gillande. Hn har dessutom en tonårsdotter som blir förhäxad av helt plötsligt att ha En Riktig Stjärna som granne.

 

4 Romansen mellan stjärnan och grannen är så förutsägbar att man nästan somnar, á la Hon Inser Att Hon Behöver En Riktig Man och att Hon Har varit Blind I Alla År. Alla blir glada (stjärnans mor är ju mer som en pimp, alltid håller hon på grannen). De har någon mikroskåpiskt gräl, men sedan är allt frid och fröjd igen.

 

5 Stjärnan och grannens dotter börjar umgås (hon är väl runt 15 år) och kommer sååååå bra överens, sedan upptacker stjärnan att dotterna har en ENORM talang för att sjunga och bjuder med grannen och dottern till sitt übertjusiga hus i Nashville för att dottern skall få spela in en låt.

 

6 De återvänder till huset alla tre där de emottags av stjärnans mexikanska hushållerska som konstaterar att sjtärnan har gått upp ca 3 kg men det skall hon nog rätta till, stjärnan måste ju kunna få plats i alla sina svindyra scenkostymer. Stjärnan och grannen bestämmer sig för att de inte kan leva utan varandra och bestämmer sig för att gifta sig, dottern är överlycklig, modern är överlycklig och systern är fortfarande bitter, sur och fast i en jobbigt relation. Dottern bli dessutom stjärna, precis som stjärnan herself.

 

Snipp snapp snut, så var sagan slut.

 

Alltså, frågorna haglar.

- VEM kom på den brilljanta idea att ödsla tid och pengar på att översätta den här skiten?

- VARFÖR blev den ens publicerad?

Och sist, men inte minst, HUR skall jag göra för att komma över den här oerhört traumatiska läsupplevelsen?!!

 

Vilken är den sämsta boken du någonsin läst? Gav det dig men för livet?

Dela gärna med dig av dina upplevelser!

 


Prix Femina Läsning April 2011

Jag har precis börjat läsa "Jag skall ta dig dit" av Joyce Carol Oates, mitt Prix Femina val för April månad (mer om läsutmaningen kan du läsa här). Joyce Carol Oates vann Prix Femina Étranger för The Falls (Fallen) 2005.

 

 

Jag har hittills bara hunnit 50 sidor, men jag har redan en känsla av att det kommer att bli en oerhört intressant läsupplevelse. Jobbig, men bra. Jag har redan fått starka sympatier för den plågade huvudpersonen och jag tror att det kommer att bli värre. Förmodligen, om jag känner JCO rätt.


Helgvittring

Så här såg det ut förra helgen, Nirvanaprojektet, vitt vin, grillat kött, svett och goda vänner! Fantastiskt!

April, April?

Har ni blivit skämtade med i dag?

 

En av mina teammedlemmar blev lurad i morse, de andra i teamet ringde upp honom och talade om for honom att CHEFEN (dvs. jag) letade efter honom och det var VIKTIGT! Han blev skitskraj  (han har tappat bort nagra viktiga papper, tror jag nog...) och kom in till mig slokorad samtidigt som de andra dok upp i dorren bakom honom och ropade Äpril's FOOL' for full hals. Stackare.

 

Jag skrattade, sedan fragade jag efter de forsvunna papprena.

 

Det blir nog inget skamtande fran min sida, det far racka for i dag.

 

Uppdatering: Någon hade dock skämtat med min chef (utan att säga att det var ett skämt...) att jag har berättat att han hade haft ett storgräl med en av de andra cheferna. Roligt...?

 

 

 


First Quarter of 2011

 

Nu är ju första kvartalet avslutat (tiden går sjukt fort just nu) och för en gångs skull är jag snabb med en liten kvartalsrapport. As follows;

 

 

 

JANUARI


1 Offerrit av Johannes Källström
2 Katitzi av Katarina Taikon
3 Utlänningar av Theodor Kallifatides
4 Prey av Rachel Vincent
5 Shift av Rachel Vincent
6 Alpha av Rachel Vincent
7 Finns inte på kartan av Carin Hjulström
8 Erotiska noveller av Birgitta Stenberg
9 Livslinjer av Nancy Huston (Prix Femina Läsutmaning)
10 Vickis vintage butik av Isabel Wolff
11 Alfahannen av Katarina Wennstam
12 En vandring i solen av Stig Claesson
13 Igelkottens elegans av Muriel Barbery


FEBRUARI


1 Bergets döttrar av Anna Jörgensdotter
2 Frostnätter av Arnaldur Indridason
3 How I taught my grandmother to read and other stories av Sudha Murty
4 Skynda att älska av Alex Schulman
5 Utrensning av Sofi Oksanen (Prix Femina Läsutmaning)
6 Snabba Cash av Jens Lapidus
7 Skulden av Jodi Picoult


MARS


1 Livläkarens besök av Per Olov Enquist
2 Body and soul av Jade Williams
3 City of Bones av Cassandra Clare
4The Bad Book Affair av Ian Sansom
5 Balzac and the Little Chinese Seamstress av Daj Sijie (Prix Femina Läsutmaning)
6 Vredens tid av Stefan Tegenfalk
7 Nirvanaprojektet av Stefan Tegenfalk
8 The Voyage of the Dawn Treader av C.S. Lewis
9 The Last of the Red-Hot Vampires av Katie MacAlister



Statistik
Antal: 29
Skrivna av kvinnor: 17
Skrivna av män: 12
På engelska: 10
På svenska: 19



 

Emmas kommentar: jag tappade ju bevisligen en hel del i lästakt efter januari (vad hände? livet, tror jag), men samtidigt, förra årt hann jag med 48 böcker på 9 månader, 29 på 3 är ju då i jämförelse inte illa pinkat. Om jag får såga det själv.

 

 


bloglovin bloggar Bokbloggar.nu
RSS 2.0