Mörketspår av Inger Frimansson

 

 


Hilja är i sena 40-års åldern, arbetar i en blomsterhandel och bor ihop med sin tyranniska syster Karla. Deras far var aldrig gift med deras mor och när fadern dör i en hjärtattack så sjunker modern allt djupare ner i en depression som slutar med självmord. Under den jobbiga perioden är det systern Karla som får ta hand om Hilja och hennes bror Kristian, och hon tar ut all sin vrede och frustration på dem med hugg, slag och psykisk misshandel. När modern dör är Karla gammal nog att ta ansvar för Hilja, medans Kristian erbjuds att bo hos en vänlig vän till familjen och får möjlighet att gå i skolan.


Här skiljs syskonen åt deras relation bli i framtiden aldrig riktigt nära. Hiljas enda vän i barndomen är Jenny, en jämnårig flicka. Men när Jennys föräldrar skiljer sig så flyttar hon ifrån området de bor i och de tappar kontakten.


I nutiden är Hilja fast i blomsterhandeln medans Kristian driver egen mäklarfirma och Jenny, numera Jennifer, är en av Sveriges mest firade skådespelare. Hilja försöker att ta kontakt med Jenny, som konsekvent ignorerar henne, vilket gör att hon fokuserar sin ilska och sitt hat mot henne. När Kristian får erbjudandet att sälja Jennys fina villa hänger Hilja på, för att få en glimt av Jennys nya, tjusiga liv. När Hilja blir kvar i huset efter visningen så blir hon vittne till något riktigt obehagligt, något som får allvarliga konsekvenser för henne och hennes liv.


Det här min första bok av Inger Frimansson och det är absolut inte den sista, för den är riktigt, riktigt bra. Historien om nutid och dåtid kommer växelvis, långsamt kopplar hon ihop trådarna för läsaren, och för den som letar finns det förklarande glimtar överallt. Så bra, så finkänsligt i sitt språk och utan tvära kast och blodiga scenarion så väver hon ihop en riktigt otäck historia som får det att isas i magen på mig!

 


Kommentarer
Postat av: Ann-Sofie på OOOF bok

God jul och gott nytt år, Emma!

2010-12-23 @ 08:56:08
Postat av: Liolej

Inger Frimansson har legat högt uppe på min lista av författare jag vill läsa. Och nu i julhelgen har jag läst en novell av henne som finns i "Drama Queens: I ett liv nära dig" och den gav mersmak Mörkerspår känns som en bra fortsättning. Tack för lästipset!



//Liolej

2010-12-27 @ 11:41:41
URL: http://www.ordblogg.xpedition.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin bloggar Bokbloggar.nu
RSS 2.0