A Novel Idea, Dar es Salaam, Tanzania

 

Har i Dar es Salaam finns det en kedja som heter A Novel Idea, och finns (mig veterligen) pa fyra stallen; The Slipway, Sea Cliff Village, Shopper's Plaza och Steer's Complex, inne i stan. Hemsidan ar verkligen inte mycket att hurra over, men butikerna...Butikerna!

 

De ar alla, mer eller mindre supermysiga (den vid Steer's Complex ar lite val liten) och jag kan tillbringa nastan hur lang tid som helst inne i dem, och spendera nastan hur mycket pengar som helst! Det kan bli faaarligt vill jag lova!

 

Mina absoluta favoriter ar butiken pa Shopper's Plaza (ligger ju precis intill ett sofistikerat café som har farsk mangojuice och tonfiskmackor to die for!) och den pa Slipway (for den ar i tva vaningsplan och har en kanonfin barnavdelning). Nar jag bodde ute i Masaki sa prommenerade jag ofta pa helgerna till de tva butiker som ligger dar uta for att skaffa kommande veckas lasning.

 

I helgen var jag i butiken pa Sea Cliff Village och sag deras nya bokhylla (se bild) och den var sa himla fin, jag blev glatt overraskad! Och ena sidan hade de fyllt med afrikansk och afrikansk-inspirerad litteratur och jag hittade direkt tva bocker som jag absolut vill ha! Habegaret vacktes direkt! Tror att det blir ett besok dar innan jag aker hem till Sverige pa semester i mitten av maj!

 

En riktigt bra second hand-bokaffar letar jag fortfarande efter, ar det nagon som har nagra bra tips....?

 

 


Four Play av Fiona Walker

 

Jag har varit förtjust i Fiona Walker ända sedan jag köpte ett slitet ex av ” Lucy Talks” för 20 Bath (ca 5 kr) på en av de mysigaste bokhandlar jag någonsin satt min fot i. Den låg (ligger förhoppningsvis kvar) i Chiang Mai i norra Thailand och drevs av en äldre brittisk dam och hennes thailändska man. De hade en mycket välsorterad second hand bokhandel på en liten gata (jag har glömt vilken, det var länge sedan, men jag hoppas att jag hittar tillbaka den dagen jag åker tillbaka!) tillsammans med två-tre andra bokhandlar och den hade ett litet café inne i butiken. De serverade den mest fantastiska fruktsallad med krämig vaniljglass och jag som hade varit på resande fot i över två månader trodde att jag hade kommit till himmelriket när jag åt den tillsammans med en spritzer på vitt vin. Damen satt alltid vid ett av borden och stickade och när hon såg mig och min glasslycka så utbrast hon något i stil med ” Well dear, I see it’s your splurge day today!”. Sedan dess har ” splurge” varit ett av mina favoritord.    ”Lucy talks” läste jag ut på en strand i södra Thailand mer än en månad sedan och med den brittiska damen och den krämiga vaniljglassen i bakhuvudet så älskade jag den.


”Four Play” är den tredje boken jag läser av Fiona Walker och jag börjar skönja ett mönster i hennes böcker, men hittills så stör det mig inte alls, inte det minsta. Det finns ett stänk av brittisk societet, unga förvirrade bohemiska kvinnor, frustande hästar och en stor grad förväxlingar. Och hittills så funkar det väldigt bra för mig! I ”Four Play” är det Dilly Gently, som nyligen har fått sitt hjärta krossat och hennes intrigerande vän Nell som är huvudpersonerna. Dilly och Nell lär känna musikern Magnus och det slår gnistor mellan Dilly och Magnus, men det gör det också mellan Nell och Magnus. När Nell deklarerar sin förälskelse i Magnus så bestämmer sig Dilly att det kanske är bäst att vara tyst och träffa någon annan, vilket hon också gör – Nell’s bror Flipper. Men Flipper är inte den mest hänsynstagande person man kan tänka sig, utan ganska så rå och det ena leder till det andra… Men, Dilly har ovetandes väckt sympatin hos Magnus’ bästa kompisar, de tre systrarna som kallas The Three Disgraces, och utan att veta om det har hon nu hjälp från oväntat håll.


Fiona Walker har ett enkelt och flödande språk som för mig är oerhört tilltalande och jag är löjligt förtjust i de litterära referenser som hon sprider omkring sig. Hennes böcker är både smarta och roliga, OCH strået vassare än de allra flest böckerna som finns inom genren. Nu för tiden har hennes böcker också passande omslag – riktigt snygga teckningar av en illustratör som har riktigt bra humor(tyvärr har jag inte hittat något namn). Jag har sett hennes tidigare böcker i andra omslag och de är sexiga – på samma sätt som 80-talsomslagen till Harleqin’s Galmour serie är sexiga. Det är lååånga ben i röda skor, röda läppar som dricker rött vin etc. som tydligt hör hemma i tantsnusk genren á la Jackie Collins. Inget fel med det i sig, det är precis det jag vill ha när jag läser tantsnusk, men rätt skall vara rätt, förpackningen säger mer än vad man tror. Nu har Fiona Walker hamnat i rätt genre där hon hör hemma!

 


Aktualiteten i mina recensioner

De böcker som jag skriver om är inte speciellt ofta de mest aktuella på den svenska bokscenen, utan många gånger så har de redan funnits ute ett bra tag och många av er har kanske redan läst dem och om dem till leda. Detta beror på flera anledningar, till exempel att jag köper mycket böcker som jag sedan, av olika anledningar, inte hinner läsa på ett bra tag. Till exempel så önskar jag mig massor av böcker till min födelsedag och till jul, vilket jag varje år fåfängt tänker att jag skall hinna läsa ut alternativt ta med mig ner hit till Dar es Salaam med tid och begränsade bagageutrymmen sätter alltid stopp för mig. Detta förklarar alla de banankartonger med olästa men utvalda guldkorn till böcker som står hemma hos mina föräldrar.


Men den största anledningen för tillfället är att jag faktiskt inte befinner mig på den svenska bokmarknaden, utan på den tanzaniska, där villkoren är helt annorlunda. De flesta bokhandlarna här importerar hela sitt utbud från Storbritannien alternativt Sydafrika, och där är visserligen den internationella bokutgivningen up to date, men av förklarliga skäl är den inte i takt med den svenska. Dessutom är jag fantastiskt förtjust i både antikvariat och loppmarknader, vilket gör att många böcker jag läser har några år på nacken.


Därför är inte det jag skriver om för tillfället alltid aktuellt i Sverige, men för mig är inte det ett problem, utan mer än tillgång. Jag hoppas att ni som läsare kommer att tycka likadant.


The Matchbreaker av Chris Manby

 

Lindsey Parker tillhör Londons unga elit och trots sin gedigna utbildning har hon inget större intresse av att börja arbeta, utan hennes två stora intressen är att jetsetta runt i Europa samt att ta hand om sin älskade pappa som är änkling sedan lite mer än tjugo år tillbaka. Hennes pappa anser sig dock inte behövas tas om hand om, utan träffar den bra mycket yngre Karen och bestämmer sig för att han nu vill gifta om sig.

Lindsey avskyr direkt Karen, hon är vulgär, chav och med sina enkla intressen så bestämmer hon att Karen är helt fel för hennes pappa, det här kommer att krossa hans hjärta och det bestämmer sig Lindsey för att sätta stopp för. Och det lyckas hon med, dock med resultatet att Karen nästan stryker med på kuppen, vilket Lindsey egentligen inte ser som något negativt. När Lindsey’s far får reda på vad som hänt så slänger han ut henne och hon får för första gången i sitt liv lära sig att ta hand om sig själv. I hennes ögon blir situationen ohållbar och hon bestämmer sig för att försöka får ihop Karen med hennes pappa igen, bara för att göra saker och ting bra. Men, det stora problemet är att Karen redan har träffat någon annan…

Den här boken var en liten pärla i högarna av skit man brukar få gräva igenom i chicklitträsket! Jag hade oerhört roligt när jag läste den och har kommit på mig själv att tänka på den flera gånger under tiden som har gått sen dess. Av naturliga skäl inte Nobelpriskvalité, men vem vill det när det är chiklit man läser…?

 


Wonderboy av Fiona Gibson

 

 

Precis som i Pastures Nouveaux, som jag skrev om i går, så längtar huvudpersonerna i boken bort från London och vill flytta ut på landet. Rowena och Markus, tillsammans med sin son Tod, är nyblivna bybor och har höga förväntningar på det nya livet. Självklart blir det inte som de har tänkt sig, speciellt inte eftersom Markus , som pendlar till London, verkar jobba mer och mer, utan att ha det minsta intresse av att spendera mer tid med familjen. Ganska snart så börjar Ro misstänka att han har en affär med någon inne i staden, varför skulle han annars jobba över alla sena kvällar, alternativt sova över?


Den här boken började bra, men jag måste erkänna att den väldigt fort stagnerade och så här i efterhand funderar jag på hur det kommer sig att jag faktiskt läste klart den. Tror att det beror på att jag inte gillar att ha oavslutade saker omkring mig, eller om jag faktiskt ville se om Rowena ryckte upp sig och började ställa krav i reaktionen (vilket hon egentligen aldrig gjorde) för den var verkligen inte värd min uppmärksamhet ända till slutet.


Det som störde mig mest i hela boken var de två huvudpersonerna; Markus, egoistisk och ganska så otrevlig mot sin familj och Rowena, mesig och undflyende, utan att på något sätt sätta ner foten och ställa Markus mot väggen, trots att han beter sig som ett svin i princip från flytten från London. Jag fick bara lust att ta henne i armen, skaka om henne och sedan förklara problematiken med att aldrig bli förbannad över att ens partner totalignorerar det gemensamma barnet.


Läs inte! Om det nu inte är så att ni behöver en anledning till att bli rejält irriterade….

 


Pastures Nouveaux av Wendy Holden

 

 

 

Rosie, bokens huvudperson, är Londonbo och illustratör, och börjar bli hjärtligt trött på att bo inne i stan. Hennes late sambo, Mark, däremot, är inte det minsta intresserad och fokuserar all sin strävan på att avancera på tidningen som han arbetar på. När han däremot plötsligt får chansen att skriva en krönika i tidningen han arbetar på, och inriktningen måste vara den senaste trenden – livet på landet, så får han eld i baken och blir genast intresserad. Tillsammans letar de frustrerat efter ett boende och när de tillslut hittar ett, i en by full av celebriteter, inte långt ifrån London, så verkar idyllen perfekt, om än ganska så dyr. Till samma by flyttar även nyrika golddiggern och filmstjärnewannaben Samantha med sin make Guy och när hon bestämmer sig för att bli byns nya huvudperson så börjar det att röras om i grytan.


Den här boken är både en klassisk chicklitbok, samtidigt som den har det där lilla ”extra” som gör att den ändå känns fräschare än vad böcker i genren vanligtvis brukar göra. Den känns inte som om den helt och hållet är stöpt efter den klassiska formen utan bjuder på en del överraskningar och jag erkänner att det piggar upp! För den som letar efter bra avslappning och ett kvickt språk så kan jag definitivt rekommendera den! Själv skall jag se till att läsa mer av Wendy Holden i framtiden.

 

 


Chicklimarathon!

 

 

Efter att ha haft en ovanligt lång helg, månaden var nationell helgdag här, två och en halv lediga dagar istället för de sedvanliga en och en halv (och den där halva räknas knappt, det är svårt att arbeta halvdag, det brukar aldrig stanna vid det) så återkommer jag nu med enormt förnyade krafter – nästan ändlösa nätter med sömn, lite välgörenhetsarbete och lite hälsosam vistelse i närheten av olika vattendrag kan göra underverk med en halvsliten marknadsföringschef, jag lovar! Likaså att glida runt i en färgglad kangas och dricka mangojuice!

Jag är till och med så i gasen att jag bestämde mig för att gör den här veckan till mitt första veckoprojekt , nämligen Chicklitmarathon! Det mjukstartar lite – det här blir en ovanligt kort vecka med fyra dagar (lördag är ju 1a Maj och röd dag även här) eftersom jag för tillfället (av anledningar som jag inte vill gå in närmare på just nu) inte har internat hemma så låter vi det stanna vid en fyradagarsveckan. Och nej, jag bloggar inte på arbetstid, jag skriver allt hemma, men uppdaterar på jobbet. Och nej, det skämmas jag inte för.

Så, tillbaka till det väsentliga; Chikclitmarathon. Det här kommer sig av att jag faktiskt, till min egen stora förvåning, faktiskt har stött på en hel del bra chicklit på sista tiden (också någon nitlott, som ni kommer att bli medveten om) och det vill jag gärna dela med mig av, det är ju inte alltför ofta man får trevliga överraskningar!

 


Guldkorn: Vivallabiblioteket

När jag var liten så gjorde min avdelning på mitt dagis regelbundet utflykter till det närmaste större bibliotek, Vivallabiblioteket, och lånade böcker som vi sedan läste i den stora röda plyschsoffan i lekrummet. Om och om och om igen. Jag kan i efterhand inse att lärarna förmodligen hade lust att bränna en del av de där böckerna, och önskade hett att ingen skulle plocka upp Lilla nollan och alla de andra eller Hattstugan en gång till, efter att ha läst dem sjuttioelva gånger på raken de senaste två veckorna. För det är klart att det fanns vissa favoriter som alltid åkte med i högarna som lånades.


Det var oerhört spännande att sitta bland de små, barnanpassade lådorna och bläddra runt bland böckerna. Det var alltid viktigt med bilderna, hur de olika bilderna tilltalade en, och på så vis fick följa med tillbaka till dagiset.


Vissa av de där bilderna har jag ständigt kvar i bakhuvudet, och det har hänt flera gånger att jag har stannat till på loppmarknader och köpt böcker vars nostalgivärde har varit så högt att jag på intet sätt har kunnat undslippa.


Vissa författare har jag fortfarande intensiva kärleksrelationer med, och jag tror att de kommer att vara livet ut. Så som Sven Nordqvist. Han är min guide i mycket här i livet, till exempel är jag helt övertygad om att hans underbara bilder har påverkat mig i min inredningsstil – det skall gärna vara massor av små och roliga detaljer. Och gärna lite lagom stökigt, så att man aldrig liksom vet vad man hittar.


Min mamma tog också med mig till Vivallabiblioteket och där fick jag en av mina första kapitelböcker genom en kampanj av En Bok För Alla. Det var en pocketutgåva med utvalda texter om Krakel Spektakel och den skattar jag fortfarande högt. Den innehöll bland annat avsnitt där Krakel Spektakel och Kusin Vitamin glider omkring på ett tomt varuhus och gör som de vill (godisavdelningen är helt fantastisk – möbler av knäck och gardiner av marsipan!), eller när Krakel Spektakel åker skidor på månen – som är gjord av glass. Underbara historier som jag fortfarande njuter av!


Tyvärr så flyttade biblioteket och även om jag lånade flitigt från det under mina högstadieår så blev det aldrig det samma, av någon anledning. Men i minnet är det ett riktigt guldkorn!


Girls of Riyadh av Rajaa Alsanea

 


Boken är skriven i form av e-mails som skickas ut anonymt av en ung tjej till en stor (enorm?) e-postlista över hela Saudiarabien. Breven berättar historien om fyra unga tjejer, Gamrah, Lamees, Sadeem och Michelle, och deras liv under ett par år från sena tonåren till mitten av tjugoårsåldern. Hur de gifts bort med okända män, blir förälskade och sedan bortkastade när de givit efter för mycket för männens viljor eller bortvalda då deras pojkvänners familjer inte anser att de är av rätt hustrukvalité för deras söner. Hur kärleksrelationer utvecklas utan att de två förälskade egentligen träffas, hur unga män är totalt fixerade av unga kvinnor (eftersom de aldrig träffas) och hur äktenskap arrangeras utan att de två som skall gifta sig får träffas. En värld där frustration växer villt och folk tar till mer och mer extrema sätt att få kontakt med det motsatta könet och kvinnor behandlas mer eller mindre som andra klassens boskap, något som man kan flytta fram och tillbaka efter behag. En dock ganska så medveten boskap.


Hade jag läst den här boken innan jag flyttade till Tanzania, med sin mix av arabisk, indisk och afrikansk kultur, så hade jag nog blivit mer upprörd över den och de liv som den beskriver, än vad jag blev nu.


Visserligen har jag inte lärt känna någon som i alla fall utåt är så strikt religiös som den kultur som finns i Riyadh, och jag har inte upplevt det extrema system som beskrivs i boken (Dar es Salaam är trots allt relativt liberalt) men jag har ändå gått på ett antal fester där männen sitter i en sal och kvinnorna i en annan, har vänner som bär hijab (sjal som täcker huvudet och axlarna) och baibui (heltäckande svart kappa) och vet minst en kollega som när hon är i liberala Dar es Salaam så klär hon sig som vilken ung tjej som helst, gärna tajt, urringat och färgglatt, men när hon åker hem till sin hemstad bär svepande heltäckande klänningar, baibui samt niqab (ett stycke tyg man fäster över ansiktet, som döljer allt utom ögonen). Så jag tycker inte att just det är speciellt annorlunda längre.


Det jag däremot finner oerhört motbjudande är hur flera av huvudpersonerna behandlas av sina fäder, motvilliga (svekfulla!) äkta män och via-telefon-kärestor. Hur otroligt hjälplös man är i ett samhälle där man inte tillåts att ha ordentliga kontakter med varandra och hur utelämnad man kan bli till den man som för tillfället är den styrande kraften i sitt liv.


Girls of Riyadh berättar en historia som jag tycker att många borde läsa, även om jag erkänner att varken språket eller delar av berättelsen egentligen känns särskilt genomarbetad eller djupgående, för att det ger en bra bild av hur en annorlunda kultur fungerar, både på gott och ont.


Vart far ni era boktips ifran?

Rapport fran en Luttrad Biblotikarie fragar har om varifran andra far sina boktips och det ar alltid en intressant fraga. Vi har alla nagon kanal som vi lyssnar mer pa an andra och det ar alltid kul att veta hur man formar de kanalerna.

 

Sjalv har jag nagra kanaler som jag alltid kollar in;

- DNs kultursidor
- Bokhora
- Adlibris

 

Skyltningen i bokhandlar och bibliotek brukar alltid vacka intresse, pa samma satt bruakr jag blir intresserad nar jag kollar in olika bokbloggar. Och sen har jag ett par tre kompisar vars tips aldrig slar fel!

 

Vem fragar du om dina boktipa? Och varfor tror du att just de kanalerna ar de basta?

 

 

 

 

 

 


In the country of men av Hisham Matar

 

Först var jag lite osäker på hur jag skulle kategorisera den här boken, i kategorin för Afrikansk litteratur eller i den för Arabisk litteratur, men efter att från flera personer här i Tanzania ha hört att området visserligen ligger i Afrika så är betecknas det som Arabiskt så hamnar boken i den kategorin. Rätt eller fel, döm själva.

Den här recensionen har blivit flyttad och finns nu på LitteraturMagazinet.se.

 


Palmen pa parkeringen!

 

Ibland njuter jag nagot oerhort!

 


Kvartalsrapport

Egentligen skall ju kvartalsrapporter presenteras första veckan i April, menmen...

Lite försenat, här kommer den i alla fall...


1 Pauline Wolff – Swede
2 Fausta Marianovic – Sista kulan sparar jag åt grannen
3 Ulla Ekh – Potatishandlaren
4 Carl-Johan Vallgren – Kunzelman&Kunzelman
5 David Ericsson – Truck Stop
6 Marika King – Supernova
7 Wendy Holden – Pastures Nouveaux
8 Sarah Addison Allen – The Sugar Queen
9 Lisa Jewell – 31 Dream Street
10 Rajaa Alsanea – Girls of Riyadh
11 Hisham Matar – In the Country of Men
12 Fiona Gibson – Wonderboy
13 Chris Manby – The Matchbreaker
14 Fiona Walker – Four Play
15 Jenny Diski – Främling på tåg


När jag gar igenom listan sa inser jag att det är mycket farre bocker an vad det brukar vara - och att jag har haft en svacka i lasandet sedan mitten av Mars - alla bockerna utom den sista ar namligen utlast innan dess.

Trakigt, maste hitta ett satt att rycka upp mig lite. "Labyrinth" ar oerhort spannande, undrans varfor den inte riktigt lyckas lyfta mig...?




Kontorslitteratur - utveckling pa jobbet?

 

Den har boken hittade jag pa var vassaste saljares skrivbord. Vet inte om det hans konsumtion av sadan har litteratur som gor honom bast, eller om han var det redan innan den trillade ner hos honom.

 


Det där med bokhylla...

Bokhyllan i garderoben

 

Nar man flyttar in i en moblerad lagenhet som ags av foretaget, sa som vi gjorde, sa kan man inte alltid valja hur man vill inreda. Man far flytta in och ta det for lite vad det ar.

 

Och i vart fall, sa fanns det ingen bokhylla. Inte heller nagon lamplig plats for en bokhylla. Och bor man dessutom ihop med en katt som visade sig vara totalt galen i papper av alla de slag, och helst riva pappret i sma, sma bitar, sa borjar man snabbt leta efter alternativa losningar. For nar jag bodde i studentrum och hade ont on plats i bokhyllorna, da staplade jag dem under ett lampligt bord ett tag (eh, ett par ar), men det funkar alltsa inte har...

 

Jag hittade min i garderoben. En av de storsta, djupaste hyllorna gjorde jag om till bokhylla. dar fick fyra rader bocker plats pa langden, varje rad tre rader pa djupet och runt sju bocker hora! Perfekt tillfallig losninga! Tills...den sopiga garderobshyllan brakade ihop totalt en kvall, och jag fick hitta nodlosningar for bockerna.

 

Nu ligger de utspridda i andra lador och hyllor, dar de trangs med klader, mattor och Gud vet vad. Inte alls en opitmal losning. Mycket obekvamt. Jag vill ju egentligen ha bocker i varje rum, lite overallt, sa man kan njuta av dem coh kanna dess narvaro. Men det lar ju droja ett tag, antingen tills vi flyttar till en annan lagenhet eller till att vi flyttar hem till Sverige.


BBC:s Klassikerlista!

Jag var inne hos Tilda pa boklistan och blev pamind om nagot mycket intressant, namligen BBC:s klassikerlista! Det kanske har kommit flera, jag maste erkanna att jag inte ar alltfor uppdaterad i just det anmnet, men det presenterades 2007 och ar framrostade av BBC-tittare/lyssnare. Det har ar alltsa bocker som de anser att de inte kan leva utan.

 

Jag har manga ganger gjort listor at mig sjalv nar det galelr bocker, den forsta nar jag var runt 13-14 och valdigt ambitios i mitt lasande. Da gjorde jag en lista med, for mig just da, superviktiga litterara verk som jag absolut maste ha last innan 20 ars alder. Men pa listan var bland annat Illiaden, Krig och Fred, Röda rummet, etc. Och jag stretade pa ett tag, innan det hela rann ut i sanden. Listan ligger val hemma i nagon lada nu, hoppas att jag kan hitta den nagon gang...och fullfolja den innan jag fyller 50?

 

Egentligen hade det val inte varit omojligt att lasa hela listan innan 20, men det kom sa mycket annat emellan. Sa mycket, mycket annat. Och alla de dar bockerna som jag fortfrande tycker att man skall ha last, de ropar fortfarande till mig och mitt daliga samvete med jamna mellanrum.

 

Nar jag gar igenom BBC:s lista sa ar det forvanansvart fa som jag har last, aven fast jag kanner till manga. Och manga som jag kanner till valdigt bra, for jag har har sett dem pa film eller last om dem. Har kommer alltsa listan, med de titlar i fetstil som jag faktiskt har lyckats lasa genom alla dessa ar...

 

1 Stolthet och fördom (Pride and Prejudice) – Jane Austen (har kommer fragan, laste jag den eller har jag bara sett filme?! minns faktiskt inte...)
2 Sagan om ringen (The Lord of the Rings) – JRR Tolkien
3 Jane Eyre – Charlotte Brontë
4 Harry Potter serien – JK Rowling
5 Dödssynden (To Kill a Mockingbird) – Harper Lee
6 Bibeln (Delar av den i alla fall)
7 Svindlande höjder (Wuthering Heights) – Emily Brontë
8 1984 – George Orwell
9 Den mörka materian (His Dark Materials) – Philip Pullman
10 Lysande utsikter (Great Expectations) – Charles Dickens
11 Unga kvinnor (Little Women) – Louisa M Alcott
12 Tess av D'Urberville (Tess of the D’Urbervilles) – Thomas Hardy
13 Moment 22 (Catch 22) – Joseph Heller
14 Shakespeares kompletta verk (Complete Works of Shakespeare) (har jag. i en lada nagonstans hemma)
15 Rebecca – Daphne Du Maurier
16 Bilbo - En hobs äventyr (The Hobbit) – JRR Tolkien (i den dar ladan)
17 Fågelsång (Birdsong) – Sebastian Faulks
18 Räddaren i nöden (Catcher in the Rye) – JD Salinger
19 Tidsresenärens hustru (The Time Traveller’s Wife) – Audrey Niffenegger
20 Middlemarch – George Elliot (Marian Evans) (i samma lada)
21 Borta med vinden (Gone With The Wind) – Margaret Mitchell
22 Den store Gatsby (The Great Gatsby) – F. Scott Fitzgerald
23 Bleak House – Charles Dickens
24 Krig och fred (War and Peace) – Leo Tolstoy
25 Liftarens guide till galaxen (The Hitch Hiker’s Guide to the Galaxy) – Douglas Adams
26 En förlorad värld (Brideshead Revisited) – Evelyn Waugh
27 Brott och straff (Crime and Punishment) – Fyodor Dostoyevsky
28 Vredens druvor (Grapes of Wrath) - John Steinbeck (ocksa hemma i ladan...)
29 Alice i Underlandet (Alice in Wonderland) – Lewis Carroll (hemma i en lada, olast, tyvarr...)
30 De susar i säven (The Wind in the Willows) – Kenneth Grahame
31 Anna Karenina – Leo Tolstoy (jag forsokte, men det gick inte vagen, jag kanske var for ung da?)
32 David Copperfield – Charles Dickens
33 Böckerna om Narnia (Chronicles of Narnia) – CS Lewis
34 Emma – Jane Austen
35 Övertalning (Persuasion) – Jane Austen
36 Häxan och lejonet (The Lion, The Witch and The Wardrobe) – CS Lewis
37 Flyga drake (The Kite Runner) – Khaled Hosseini
38 Kapten Corellis mandolin (Captain Corelli’s Mandolin) – Louis De Bernieres (ligger, olast, hemma i en lada...)
39 En geishas memoarer (Memoirs of a Geisha) – Arthur Golden
40 Nalle Puh (Winnie the Pooh) – AA Milne
41 Djurfarmen (Animal Farm) – George Orwell
42 Da Vincikoden (The Da Vinci Code) – Dan Brown
43 Hundra år av ensamhet (One Hundred Years of Solitude) – Gabriel García Marquèz (ocksa den i en lada...)
44 En bön för Owen Meaney (A Prayer for Owen Meaney) – John Irving
45 Den vitklädda kvinnan (The Woman in White) – Wilkie Collins
46 Anne på Grönkulla (Anne of Green Gables) – LM Montgomery
47 Fjärran från vimlets yra (Far From The Madding Crowd) – Thomas Hardy
48 Tjänarinnans berättelse (The Handmaid’s Tale) – Margaret Atwood
49 Flugornas herre (Lord of the Flies) – William Golding (delar av den. sag delar av den klassiska svartvita filmen nar jag var liten och blir latt illamaende varje gang jag funderar pa att lasa hela)
50 Försoning (Atonement) – Ian McEwan
51 Berättelsen om Pi (Life of Pi) – Yann Martel
52 Dune – Frank Herbert
53 Cold Comfort Farm – Stella Gibbons
54 Förnuft och känsla (Sense and Sensibility) – Jane Austen (samma fraga har, ahr jag last den eller bara sett filmen?!)
55 En lämplig ung man (A Suitable Boy) – Vikram Seth
56 Vindens skugga (The Shadow of the Wind) – Carlos Ruiz Zafon (paborjade den i julas, och GLOMDE den hemma nar jag akte ner till Tanzania!)
57 En berättelse om två städer (A Tale of Two Cities) – Charles Dickens
58 Du sköna nya värld (Brave New World) – Aldous Huxley
59 Den besynnerliga händelsen med hunden om natten (The Curious Incident of the Dog in the Night-time) – Mark Haddon (halva, minns inte varfor)
60 Kärlek i kolerans tid (Love in The Time of Cholera) – Gabriel García Marquèz (i den dumma ladan)
61 Möss och män (Of Mice and Men) – John Steinbeck
62 Lolita – Vladimir Nabokov (i samma lada som de andra...)
63 Den hemliga historien (The Secret History) – Donna Tartt
64 Flickan från ovan (The Lovely Bones) – Alice Sebold
65 Greven av Monte Cristo (Count of Monte Cristo) – Alexandre Dumas
66 På drift (On the Road) – Jack Kerouac (delar av den, i alla fall)
67 Jude the Obscure – Thomas Hardy
68 Bridget Jones dagbok (Bridget Jones’s Diary) – Helen Fielding (ja, och den ar inte alls rolig i bokfomr, jag skrattade inte. man skrattar inte at psykiskt sjuka manniskor!)
69 Midnattsbarnen (Midnight’s Children) – Salman Rushdie (Den här har jag här nere i Tanzania!)
70 Moby Dick – Herman Melville
71 Oliver Twist – Charles Dickens
72 Dracula – Bram Stoker
73 Den hemlighetsfulla trädgården (The Secret Garden) – Frances Hodgson Burnett
74 Notes From a Small Island – Bill Bryson
75 Odysseus (Ulysses) – James Joyce
76 Glaskupan (The Bell Jar) – Sylvia Plath (i samma gamla lada...)
77 Swallows and Amazons serien – Arthur Ransome
78 Den stora gruvstrejken (Germinal) – Emile Zola
79 Fåfängans marknad (Vanity Fair) – William Makepeace Thackeray
80 De besatta (Possession) – AS Byatt
81 En julsaga (A Christmas Carol) – Charles Dickens
82 Cloud Atlas – David Mitchell
83 Purpurfärgen (The Color Purple) – Alice Walker
84 Återstoden av dagen (The Remains of the Day) – Kazuo Ishiguro
85 Madame Bovary – Gustave Flaubert
86 En ömtålig balans (A Fine Balance) – Rohinton Mistry
87 Fantastiska Wilbur (Charlotte’s Web) – EB White
88 Fem personer du möter i himlen (The Five People You Meet in Heaven) – Mitch Albom
89 Sherlock Holmes äventyr (Adventures of Sherlock Holmes) – Sir Arthur Conan Doyle
90 The Magic Faraway Tree Collection – Enid Blyton
91 Mörkrets hjärta (Heart of Darkness) – Joseph Conrad
92 Lille prinsen (The Little Prince) – Antoine De Saint-Exupery
93 Getingfabriken (The Wasp Factory) – Iain Banks
94 Den långa flykten (Watership Down) – Richard Adams
95 Dumskallarnas sammansvärjning (A Confederacy of Dunces) – John Kennedy Toole
96 Fem svarta höns (A Town Like Alice) – Nevil Shute
97 De tre musketörerna (The Three Musketeers) – Alexandre Dumas
98 Hamlet – William Shakespeare
99 Kalle och chokladfabriken (Charlie and the Chocolate Factory) – Roald Dahl
100 Samhällets olycksbarn (Les Miserables) – Victor Hugo ( i Kalle Anka version nar jag var liten...)



Sedan kan man ju tycka vad man vill om den har listan, om den ar komplett eller inte, vad som saknas ("Jag, Claudius" av Robert Graves fattar jag inte att den inte kom med! Och INGET av Agatha Christie!), vad som borde ha varit med osv. Ingen lista blir nagonsin komplett, och den andras standigt. Och tur ar val det.

 

Hur manga av bockerna har ni last (hela) pa den har listan?

For mig blev det ju bara 16!

 


Vart köper du dina böcker?

Alla har sin favoritplats nar det galler att hitta bocker som de gillar. Ett bibliotek dar det finns nagon som alltid verkar stalla fram intressanta verk. Ett antikvariat dar det alltid finns en undangomd, ouppackad hylla med nagons bortglomda guldkorn. En loppmarknad dar nagon i princip skanker bort bocker i hogvis. En bokhandel som alltid far alla ratt i sin skyltning, eller en internetbokhandel som alltid tipsar om de mest intressanta bockerna.

 

Det tankte jag skriva om i den har kategorin. Om det dar fantastiska kanslan av att hitta ett stalle dar allt likosm bara...finns.

 

Jag brukar dromma om dem, att jag gor aterbesok i gamla guldguvor och hittar bockerna som jag letar efter med ljus och lykta, garna i basta skick och till ett otroligt lagt pris.

 

Vart brukar du kopa dina bocker?


Jackie Collins VS. Danielle Steel

OBS! Innehåller spoilers!

Det finns tre så kallade ’tantsnusk’ - författare (porr) som har varit med i gamet under en längre period, mer än nästan alla andra, och som är mer kända, mer ökända alt. erkända, än i princip alla andra. De har varit Månadens Bok i fler bokklubbar än jag ens vågar tänka på, och har förmodligen tillsammans sålt fler böcker än vad som skulle räcka till ett vanligt, hederligt bokbål.


Jag pratar självklart om Sidney Sheldon, Jackie Collins och Danielle Steel. Fram tills för åtta månader sedan så hade jag inte läst någon utav dem, och hade inga planer på att göra det heller. Ett flertal gånger har jag stått på loppmarknader, utförsäljningar och antikvariat och tittat på dem, utan det minsta intresse av att köpa deras alster. MEN, så besökte jag dels en väninna som säljer böcker till förmån för ett barnhem hon arbetar på, dels Little Theater’s Christmas Bazaar där Dar Animal Haven säljer böcker för struntsummor, och så såg jag dem där, och tänkte at ” man skall inte kasta skit på det som man inte vet något om” och införskaffade därför slitna ex av ” Hollywood Wives” av Jackie Collins och ”Second Chance” av Danielle Steel. Bestämde mig för att ta reda på Vad Det Är som både hatas och hyllas så otroligt av en stor del av världen. Och jag måste säga, jag blev både förvånad och besviken.


”Hollywood Wives” var bra mycket roligare och underhållande än vad jag hade tänkt mig och det var en glad överraskning. Lätt språk, snabb handling och lagom mycket romantik/sex. Ingen rocket sience eller speciellt intellektuellt utmanande, men roligt och underhållande. Jag läste den här boken precis före jul och eftersom jag vid den tidpunkten var ganska så trött i huvudet, så njöt jag otroligt av den underhållning som den bjöd på.


”Second Chance” däremot, påminde mig om tillfället då jag försökte läsa nyskrivna (de äldre är mycket bättre och mer välskrivna!) Kitty Drew-böcker i vuxen ålder (OBS! varning för spoilers!); jag ville slänga skiten i väggen! Det hjälpte inte ens att jag var trött och längtade till julledigheten. Historien är rätt så enkel, huvudpersonen är 45+, chefredaktör för en stor modetidning och lever ett hetsigt med glamoröst liv. Hon träffar en tjusig advokat som hon inleder en affär med, och han attraheras av hennes exklusiva, annorlunda livsstil, vilket leder till att han friar till henne inom en kort period. De gifter sig, allt är frid och fröjd! MEN, sedan träffar hon hans döttrar, som självklart hatar henne, och han börjar inse att hennes livsstil inte alls passar ihop med hans. Efter en löjligt kort period så väljer han att skilja sig och hon brakar ihop, slutar sitt jobb, säljer sin lyxiga lägenhet i New York och flyttar till Paris, där hon isolerad (och utan tjusiga modekläder) börjar skriva en bok och komma i kontakt med sitt inre. Skilsmässan skyller hon helt och hållet på sig själv och sin livsstil, och plågar sig själv med den inställningen för att kunna bli en bättre människa. Självklart så söker han upp henne i Paris, inser att hon har blivit en annorlunda och bättre människa, blir kär igen och boken slutar med att de åter igen gifter sig med varandra.


Vanligtvis (och i framtiden) så tycker jag inte om att berätta hela historien, inklusive slutet, men den här boken gjorde mig så upprörd att jag orerade om den i minst en 30 minuter efter jag hade läst klart den. Jag var så arg att jag slängde den i väggen, hämtade den och slängde tillbaka den. Tjafs och könsrollscementerande skitbok! Genom hela boken så tänker han knappt på att han kan ha en del i deras problem, medans hon ständigt ältar sina fel och brister, hur hon skulle kunna bli en bättre maka, bättre partner, bättre människa. Jag hade en inre lust att skaka henne och skrika ”du duger som du är”! Han skyller allt på henne och får ju rätt när han inser att hon har ändrats till en bättre människa och därmed blir förälskad i henne igen! Själv behöver han inte ändrats något nämnvärt….


Min slutgiltiga kommentar; Tacka vet jag Jackie Collins, där män och kvinnor betar sig som nästan likadana svin! ALDRIG mera Danielle Steel! Möjligtvis om jag befann mig på en öde ö, utan något annat att läsa (alt. att göra upp eld med…).


Nu återstår som sagt bara Sidney Sheldon….


Mumin fyller 65!

I ar fyller Muminfamiljen 65 ar coh det ar nagot vart att firas! Hade jag bott i Sverige sa skulle jag ha akte till Muminland i Finland, och formodligen gora det ensam, eftersom vare sig min sambo eller de flesta av mina basta vanner skulle vilja folja med mig.... Men eftersom jag nu inte har mojlighet att gora det, sa far jag fira det har pa bloggen.

Tove Jansson, Muminfamiljens skapare, var en oerhort intressant person och en oerhort bra artikel som DN publicerade for ett tag sen kan ni lasa har.

 

Men, Da maste jag ju ocksa fundera pa vilken av Muminbockerna som jag tycker ar den basta, och det ar nastan lattare sagt an gjort. Just nu sa tror jag att det star lika mellan  Vad hände sen? och Muminpappans memoarer. Eller kanske Trollkarlens hatt? Det har tal att tankas pa, onskar att jag ahde bockerna har sa att jag kunde lasa om dem!

 

For ovrigt onskar jag att jag hade alla serierna, de ger en lite annorlunda bild av muminfamiljen an den som ges i bockerna.

 

Vilken av bockerna ar era favoriter?

 

 


James Bond-litteratur

 

Jag har alltid hyst en fascination för James Bond, ända sen jag var i tioårsåldern. Han var/är en playboy, en stjärna och en skitstövel. Jag förundrades över hur han kunde komma undan med vad om helst, klarade sig ur alla kniviga situationer och alltid fick den snyggaste tjejen. Även om det skedde med metoder som jag redan då fattade var föraktliga och insåg att jag aldrig skulle acceptera om det hände mig själv. Speciellt var det de äldre Bondfilmerna som fångade mitt intresse. Ingen var så elegant, manlig och stilig som (helst) Sean Connery, (efter det) Roger Moore och (till och med) George Lazenby och Timothy Dalton. Men med Brosnan hade jag inget tålamod och slutade abrupt att titta på filmerna. Än i dag är jag inte ens säker på att jag har sett alla, även om jag har försonats med Brosnan som 007 (Daniel Craig var faktiskt ett lyft, jag var förvånad). Och jag gråter fortfarande när jag ser ” On Her Majesty’s Secret Service” och Teresa blir skjuten av ärkeskurken Blofeldt.


Och med allt det här i min bakgrund så var jag i princip hjälplös när bokhandeln på Milimani City hade utförsäljning på Ian Flemming’s Bond-böcker. Jag införskaffade Casino Royale, den första boken i serien om den mulitbegåvade agenten. Den ligger näst på min lista, efter Kate Mosse och hennes
” Labyrinth”. Då skall jag sätta tänderna i original-Bond, och se vad som kan tänkas komma ut!

 


Den Hemliga Trädgarden

Jag har hittat en blogg som jag verkligen gillar, och det ar Den Hemliga Trädgarden. De tipsar om serier, barn- och ungdomsbocker fran hela varlden och varje gang jag har last ett inlagg fran dem, sa vacks en intensiv laslust!

Just nu skriver de om Internationalla bibliotekets barnboksvecka i September och arets tema ar Afrika. Det later sa otroligt spannande  sa aven om jag redan bor pa kontinenten sa skulle jag garna vilja delta!

 


Labytinth av Kate Mosse

Omslag, Labyrinth av Kate Mosse

Just nu ligger ”The Labyrinth” av Kate Mosse på mitt nattduksbord (okej, inte direkt PÅ, eftersom min katt är relativt aggressiv när det gäller pappar i alla det slag) och jag har hunnit ungefär en fjärdedel.


För två veckor sedan upptäckte jag ett oläst ex av boken på loppmarknad på Little Theatre här i Dar es Salaam, och när jag fick reda på priset, 4 000 Tanzaniska shillings (ca 20 kr, fast det slutade med 5 000 Tshs, hon hade ingen växel) blev jag alldeles till mig i trasorna.


Men sedan tog det ett tag innan jag kom igång ordentligt med boken, och jag har svårt att sätta fingrarna på exakt vad det berodde på. Vad det jag som var ur balans, med mycket att göra på jobbet, och för högt lästempo på sista tiden? Eller var det något med boken som inte fångade mig? Vad det nu än var, så lyckades jag pressa mig igenom den perioden och när jag kom ut på andra sidan, så var jag och ” The Labyrinth” i perfekt symbios. Så perfekt att jag blev tvungen att lägga undan den ett tag, eftersom jag riskerade att läsa den nätterna igenom och sabba både humör och arbetstid! Så därför ligger den i garderoben (det kommer en förklaring till det, någon gång snart, jag lovar!) och väntar på att det skall bli helg, så att jag kan gosa ner mig totalt med bara den och sträckläsa!

 


Vart brukar ni läsa?

En del manniskor har sina bastamda platser for lasning, sa ocksa jag. Men de bestamda platserna brukar andras lite genom aren. Jag brukade alska att lasa i badkaret, men sa flyttade jag och det fanns inte langre nagot badkar att lasa i. Da blev det min mjuka sang som blev det nya favoritstallet. Sedan flyttade jag igen, osv.

I dag ar det en tjock, bullig och ganska sa hard fotolj i mitt minimala vardagsrum som ar det basta stallet att lasa pa. Man lagger sig som en fallkniv, med benen over det ena armstodet och overkroppen mot det andra. Har man tur sa kommer katten och lagger sig coh purrar pa magen och da blir stallet annu mer perfekt.

Fotoljen star dessutom mitt emot dorren till bakgarden dar grannarna (eller husets vakter, jag ar inte helt saker) odlar vattenmeloner, bananer och elefantbonor. Tidiga mornar sa luktar det himmelskt och jag brukar oppna dorren och ligga dar och kika ut. Sena eftermiddagar ar det kvallsol som valdigt val ackompanjeras av ett glas vin eller en flaska Kilimanjaro.

Vilken ar din basta lasplats?

 

 


Välkommen till min nya blogg!

Jag ar en boktokig tjej som planerar att ta tag i pennan och skriva om det jag laser och har last, rekomendera bocker till andra och filosofera over lasandets betydelse och andra viktiga saker har i livet.

 

Min boksmak ar mycket blandad, jag ar intresserad av allt fran deckare, romaner, chicklit, klassiker, men laser oftast efter hur mitt liv ser ut i ovrigt, ju mer stressad jag ar, desto mer lattsmalt litteratur laser jag, vilket sakerligen kommer att markas har i bloggen.

 

Jag tar mer an garna emot tips fran andra, da jag tycker om att vidga mina vyer och forsoka lasa bocker utanfor mina egna vanor och min egen bekvamlighetszon. Sa alla lasare, kom  garna med olika forslag!

 

Jag hoppas att det har komemr att bli en intressant resa, bade for mig och for er!


bloglovin bloggar Bokbloggar.nu
RSS 2.0