Kan du sova efter den där...?

Har du någon bok som har bokstavligen skrämt skiten ur dig? Som fått dig att sova med lampan tänd, eller låtit dig ligga med hjärtat fladdrande som en liten fågel i bröstkorgen innan du mójligtvis, flera timmar senare, kan somna?

 

För mig handlar det mycket om vilken miljö jag är i. Sitter jag i mitt vardagsrum i Dar es Salaam och vi har el och allt är frid och fröjd så är det inte mycket som kan skrämma mig. Ligger jag i min säng, hemma hos mina föräldrar ute i Byn, där träden knäpper utanför huset, det är så mörkt att  jag inte kan se handen framför mig och det är något som bökar under huset eller snörvlar runt kunten, jaaa...då är det inte lika svårt att hetsa upp mig.

 

Min All-Time Klassiker när det gäller att bli rädd, räddare, räddast, alla kategorier, är "Staden som försvann" ("Salem's Lot") av Stephen King. Båda gångerna jag har läst den. Silverkors, nattlampa, nästan vitlök under huvudkudden. Första gången är väl förståeligt, jag var väl 14 tror jag. Men andra gången, i vuxen ålder...? Skall läsa den igen, mest för att se om den kan fånga mig på samma sätt. Jag skall bara leta fram silverkorset innan, så jag är väl förberedd.

 

Vilken eller vilka böcker skrämmer skiten ur dig? Vad får dig att sova med nattlampa...?

 

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Hannah - OnewayCommunication

Läste "It" av Stephen King när jag var 14. Den toppar nog allt läskigt, även om jag misstänker att jag i vuxen ålder hade kunnat hantera det annorlunda (dvs inte locka min bror att sova skavfötters med mig för att det var för farligt att sova själv).

Det värsta var kanske den fruktansvärt hemska clownen på framsidan av boken. En gång fick jag skrämselspel på den bilden bredvid sängen och var tvungen att vända på den - och då var det en likadan clown på baksidan! Aaargh!

2011-11-23 @ 07:57:50
URL: http://onewaycommunication.co
Postat av: Ingrid

Där kan jag svara direkt. Ingen ger mig sådana skräckrysningar som Edgar Allen Poe... hans läskiga berättelser vill jag absolut inte läsa i ett mörkt och ödsligt sovrum....

2011-11-23 @ 08:32:46
URL: http://ingridsboktankar.blogspot.com
Postat av: Sofia i Bokmilaskogen

Hmm, vilken svår fråga! Jag brukar faktiskt inte bli så rädd av böcker längre, utan det är mer otäcka filmer som får mig att freaka ut. Men när jag var yngre blev jag rädd för i princip alla skräckböcker jag läste. Jag var också livrädd för clownen i "Det" till exempel och vågade knappt duscha. :P "Låt den rätte komma in" tycker jag också är ganska läskig. Fick sova med rullgardinerna uppdragna så att det inte skulle bli så mörkt i rummet + i tanken upprepa att "ingen kommer in utan en inbjudan" som ett mantra tills jag somnade. :)

2011-11-23 @ 11:15:07
URL: http://bokmilaskogen.wordpress.com/
Postat av: Duktiga Tjejen

Bara när jag var liten, då var Mamman och den vilda bebin den läskigaste bok jag visste. Jag grät och var livrädd, hihi!

2011-11-23 @ 18:41:47
URL: http://Duktigatjejen.blogspot.com
Postat av: Emmas Bokhylla

Hannah: Jag vagade aldrig lasa den nar jag var yngre, tror att jag skall forsoka i vuxen alder! Och det tricket att lagga boken uppochned, det gjorde jag ocksa - ofta...



Ingrid: Jag maste definitivt lasa mer Poe, jag vill bli skramd pa klassiskt vis!



Sofia: Men visst maste man paminna sig? "De MASTE ha en inbjudan". Den brukar jag ocksa forsoka med...! ;-)



Duktiga Tjejen: Nar man var yngre, vad som skramde en var helt annorlunda mot vad ens foraldrar trodde att man skulle bli radd for. Jag vralade av "Elvis, Elvis", har fortfarande inte vagat lasa dem...

2011-11-24 @ 15:25:29
URL: http://emmasbokhylla.blogg.se/
Postat av: Kathleen

Jeg tror ikke jeg har bltt særlig skremt av en bok noengang. Men jeg har blodfobi da, så jeg klarte ikke å lese Stokers Dracula, det svartnet bare for meg fordi...blod, det går ikke. Jeg måtte gi opp etter et og et halvt kapittel.

2011-11-25 @ 13:18:21
URL: http://kathleen-bean.blogspot.comt
Postat av: Eli

Jag älskar att bli skrämd från vettet! :) Har nog jättemånga titlar på lagret men just Salems Lot skrämde verkligen skiten ur mig också (i vuxen ålder..)

2011-11-25 @ 14:01:13
URL: http://elilaserochskriver.wordpress.com
Postat av: Den luttrade bibliotekarien

Jag är inte speciellt lättskrämd när det gäller film eller böcker men "Viskningar" av Dean Koontz, som jag läste för många år sedan, gav mig verkligen obehagskänslor. Jag t.o.m. tittade under sängen innan jag släckte lyset på kvällen och det har aldrig hänt varken förr eller senare. En riktig rysare.

2011-11-29 @ 01:00:18
URL: http://luttradbibbla.wordpress.com/
Postat av: a-lo (the book pond)

Lätt The woman in black av Susan Hill! Nu är jag iofs inte så lättskrämd, men jag läste den här nyligen en sen natt och fick bokstavligen kalla kårar efter ryggraden. Det var riktigt mysrysigt :) Recension här:



http://www.thebookpond.se/show.php?id=909



Har faktiskt inte läst Salem's Lot även om jag hade en King-period i min ungdom. Kanske borde dock!

2011-12-05 @ 21:36:50
URL: http://www.thebookpond.se
Postat av: Emmas Bokhylla

Kathleen: Ja, da forstar jag arr den var sjukt obehaglig!



Eli:Ja, visst ar det harligt! Forutom nar man inte kan somna!



Luttradbibbla: Ja, kolla under sangen har jag ocksa gjort...



a-lo: Den maste jag kolla in!

2011-12-06 @ 07:13:24
URL: http://emmasbokhylla.blogg.se/
Postat av: Lilo

Den måste jag absolut läsa....vart ju sugen. Är inte så lättskrämd av böcker, men kan alltid försöka. HAr läst Poe's böcker och för mig är det goddnattsagor(så läskiga är de).

2011-12-08 @ 12:28:35
URL: http://lilomeandmylife.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin bloggar Bokbloggar.nu
RSS 2.0