Money, money, money, Camilla Läckberg

Alltså, det är väl allmän kännedom att det är svårt att försöja sig på sin penna? Och att de flesta författare har minst ett jobb utöver skrivandet. Och att förmodligen alla drömmer om att kunna försörja sig på det.

 

För det blir väl onekligen enklare att producera text om man inte jobbar heltid, eller hur? Jag vet ju själv hur trött man kan vara när man kommer hem om kvällarna, lite svårt att sätta sig och producera då...

 

 

Någon som absolut inte behöver bekymra sig om det är Camilla Läckberg, som tydligen är den som tjänar bäst i skrivar-Sverige för tillfället.

 

Det gjorde mig glad, för hon har fått utstå mycket spott och spe, och inte minst avundsjuka, Läckbergskan, kring sina böcker, allt från ifrågasättande av kvalitén, påhopp av andra författare och Gud vet vad och fan och hans moster. Allt det här tjafset om Deckardrottningarna och hur de "urholkade svensk litteratur"-gnället som kom främst från kända, svenska manliga författare (någon som minns vem som sade vad i hela historien?). Jag har själv läst de fyra första böckerna och tycker att de är trevligt lättsmälta, underhållande och helt okej om man läser dem en och en lite då och då. För nästan alla författare blir tjatiga om man sätter sig och sträckläser hela deras produktion...

 

Och hoppas, jag hoppas verkligen, att Camilla skrattar hela vägen till banken, trots alla sårade manliga egon som hon har passerat på vägen.

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Stéphanie

Jag håller helt och hållet med dig! Blir nästan lite mörkrädd när det verkar som att det fortfarande är fult för kvinnor och skriva och tjäna pengar på det. Känns väldigt förlegat och det är nu som den svenska avundsjukan visar sitt fula tryne (i form av gamla gubbar ;)

2011-07-21 @ 10:23:47
URL: http://www.boktagen.blogspot.com
Postat av: Sofie Trinh Johansson

grejen är att "tjej-deckare" är det enda jag står ut med i deckarväg. Männens är så fruktansvärt tråkiga. Och som författare är man väl hellre älskad av flera miljoner än hatad av ett par förstå-sig-påare?



/S

2011-07-21 @ 10:48:40
URL: http://sofietrinh.blogg.se/
Postat av: Fru E

Gillar inte hennes deckare alls, men unnar henne verkligen framgång! Och varför skulle jag inte göra det? Hon har säkert förtjänat dem.

2011-07-21 @ 11:14:12
URL: http://frue.bloggsida.se
Postat av: Miriam Tisander

Har inte läst något av henne, allmänt trött på deckare som alla är likadana.



Men kanske ska läsa något av henne?



http://schitzo-cookie.blogspot.com/

2011-07-21 @ 12:06:17
URL: http://schitzo-cookie.blogspot.com/
Postat av: Emmas Bokhylla

Stéphanie: precis, en massa avundsjuka och "kvinnor skall halla sig pa sin plats"-mentalitet. Jag hatar det!



Sofie: absolut, det maste de foredra! Men det ar trist att det alltid ar nagon som skall gnalla, mest bara for att det ar en kvinna som det gar bra for!



Fru E: Precis, men det ar nog just det som manga av de hogljudda kritikerna inte klarar av - att de inte gillar dem men att sa manga andra gor det!



Miriam:det ar lattsmalt och lattlast, nar du kanner for det!

2011-07-21 @ 16:50:20
URL: http://emmasbokhylla.blogg.se/
Postat av: Lisa H

Fint skrivet av dig, Emma! Jag gillar Läckberg :) Som du säger, i lagom doser, eftersom i princip alla författare blir tradiga och upprepande om man sträckläser fler böcker.

2011-07-21 @ 23:01:59
URL: http://ihyllan.blogspot.com
Postat av: a-lo (the book pond)

Jag har också läst Läckberg med god behållning när jag varit på det humöret, men det var ett tag sen nu då jag tröttnade lite. Men det är inte bara de välbetalda manliga författarna som dissar henne tycker jag, det är väl rätt mycket gnäll på många håll?

2011-07-22 @ 10:49:00
URL: http://www.thebookpond.se
Postat av: Emmas Bokhylla

Lisa H: Tack! Det kanns sa orattvist att nar det var manliga deckaforfattare som dominerade listorna sa var det ingen som gnallde, men nar tjejerna kom med Lackberg i speten, da blev det ett jakla liv! OCh i lagom doser ar hon alldeles utmarkt!



a-lo: jo, hon har fatt skit fran manga hall (mycket i debatten fin vs. fulkultur), men speciellt manliga forfattae i 'finkultur'kategorin har gatt hart at henne, men det har ju varit en hel del andra ocksa, saklart.

2011-07-23 @ 10:04:19
URL: http://emmasbokhylla.blogg.se/
Postat av: michelle

fin blogg och mkt text! :D <3

2011-07-23 @ 10:47:01
URL: http://moofies.blogg.se/
Postat av: XOX

Jag har läst en av Läckbergs deckare och tycker inte alls att hon skriver bra. Men det är uppenbarligen många andra som tycker om hennes alster och därmed är hon värd sin framgång och alla kronor som rullar in på hennes bankkonto. Hon har hittat en berättarstil och skriver historier som tilltalar många - good on her - men jag kommer inte att vara en del av hennes läsarkrets.

2011-07-23 @ 19:18:45
Postat av: Lotta - hyllan

Håller med, hoppas hon skrattar hela vägen till banken. Det är väl bara kul att det går bra för en svensk författare, man eller kvinna, "dåligt" skrivet eller nobelpristagarklass, spelar roll. Och jag är tämligen säker på att om hon var man skulle det inte alls vara lika mycket fnysande och klagande på kvalitén.

2011-07-25 @ 20:19:01
URL: http://ihyllan.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin bloggar Bokbloggar.nu
RSS 2.0